Mainos

Puutavarakaupan palvelut ja puutuotteet

Ennen vanhaan jokainen suomalainen mies oli kirvesmies, väitetään. Pitääkö se sitten paikkansa, onkin kokonaan toinen juttu, mutta moni tämän päivän rakentaja ja remontoija on jo ehtinyt vieraantua aika kauas varsinaisesta rakennus- ja remonttityöstä. Kun ammattilaisiakaan ei aina ole kovin helposti saatavilla, ongelmaksi voi helposti muodostua se, ettei kerta kaikkiaan tiedetä, mitä mistäkin puutavarasta voi tehdä. Avuksi tulee silloin asiantunteva puutavaraliike, jossa selviää mikä tavara mihinkin käyttötarkoitukseen soveltuu.

"Monessa puutavaraliikkeessä on rakentajapalvelu. Niin myös meillä. Asiakas voi aluksi antaa tiedot talostaan ja avata asiakastilin, jonka jälkeen voimme alkaa yhdessä tutkia, mitä kaikkea hän taloonsa tarvitsee", sanoo Puukeskus Oy:n myyntipäällikkö Mika Karreinen. "Asiakkaitahan on monenlaisia ja monenlaisia ovat heidän hankkeensakin: tällä hetkellä yleisimpiä ovat talopaketit, mutta myös paikalla rakennetaan paljon. Liikkeelle lähdetään perustus- ja salaojatarvikkeista ja muusta alkuvaiheen tavarasta. Pikkuhiljaa tehdään sitten runko, vesikatto ja siitä edetään lopulta sisustukseen saakka."

Sisustus onkin oma kokonaisuutensa, jota hoitaa sisustustarvikemyyjä Martti Mantila: "Siihen kuuluu esimerkiksi määrämittalaskenta. Asiakas voi tuoda meille vaikkapa saunansa mitat, jolloin pystymme laskemaan hänelle tarkat määrät ja hän saa heti mukaansa oikean määrän tavaraa. Jos hän haluaa sen määrämittaan sahattuna, sekin onnistuu muutaman päivän toimitusajalla."

Mantila painottaa oikean materiaalin valintaa: "Tärkeää on myös se että asiakas saa oikean tuotteen oikeaan paikkaan. Esimerkiksi saunaan on perinteisesti kuulunut kuusipaneeli, mutta nykyään valikoima on laajentunut kovasti: on haapaa, lämpökäsiteltyä haapaa, tervaleppää erilaisilla profiileilla ja niiden lisäksi tarjotaan - lähinnä kuusiin - valmis saunasuojakäsittely, jonka saa myös sävytettynä."

Kun poistutaan saunasta ja tullaan pirtin puolelle, repurtuaari laajenee entisestään. Tarjolla on puuvalmista, maalattua ja valkolakattua paneelia sekä erilaisia joko puuvalmiita tai sävytettyjä vanereita. Lattiapinnoiksi voi valita vaikkapa massiivisia lattialautoja, esimerkiksi mäntyä valmiiksi käsiteltynä tai käsittelemättömänä. Erilaiset parketit ja laminaatit kuuluvat tietysti myös valikoimaan.

"Pystymme auttamaan asiakasta myös materiaalivalinnoissa ja etsimään vaihtoehtoisia tuotteita myös silloin, kun esimerkiksi toimitusajat tulevat vastaan ja tuotetta on pakko vaihtaa", Mantila vakuuttaa. "Asiakkaan ja hänen suunnittelijansa kanssa katsotaan, mikä tarkoitukseen soveltuu."

Sisustusmateriaalien valintojen tueksi netistä on imuroitavissa valmis ohjelma (www.puuinfo.fi). Sen esimerkkiasunnossa on olohuone, pari makuuhuonetta ja sauna, joiden materiaaleja ja värejä ohjelmalla pystyy vaihtelemaan. Vaihtoehtoja voi tutkia niin kattojen, lattioiden kuin seinienkin osalta - valita voi levyä, paneelia, vaneria ja lukuisia muita puusisutusmateriaaleja. Värisävyjä pystyy muuttelemaan lähes rajattomasti. Ohjelma ei rajoitu vain sisätiloihin: myös ulkoverhousmateriaaleja ja niiden värejä voidaan ohjelman avulla tarkastella!

Listat räätälintyönä

Viimeistelyssä listat ovat yksi tärkeimpiä yksityiskohtia. Outoa onkin se, kuinka usein ne rakentajalta unohtuvat. Listaan ei juuri kiinnitä huomiota silloin, kun se on paikallaan, mutta puuttuvan listan huomaa jokainen.

Vakiolistat ovat tarkoituksellisen neutraaleja ja huomaamattomia, mutta joskus halutaan tiettyihin kohteisiin hyvinkin erikoisia listoja. Lääkkeet löytyvät, lupaa kauppias Kalle Lindström Vallilan Puutavara Oy:stä: "Nykyisin on paljon asiakkaita, jotka haluavat erikoislistoja. Usein on kysymys vanhasta talosta, jossa on käytetty vanhoja listoja. Nyt halutaan samanlaiset - eikä ainoastaan sinne päin, vaan juuri täsmälleen samanlaiset. Toisaalta erikoislistojen käyttö on lisääntynyt myös uudiskohteissa, joihin arkkitehti on suunnitellut juuri tietynlaiset listat. Yksilöllisyys on valttia!"

Lindström esittelee leveää, lievästi kaarevaksi sahattua listaa: "Tässä esimerkiksi oli rakennettu panelointi pilarin ympäri. Pilari oli varsin iso ja oli hyvin haastavaa löytää listaan juuri oikea säde. Tällaiset erikoislistat syntyvät kyllä pienellä toimitusajalla ja lisämaksusta, mutta näissä tapauksissahan asiakas on aina valmis sen maksamaankin."

Lisähinnan lähtökohtana on kappaleen ulkomitat. Valmiiksi höylätyn kappaleen mittoihin mahtuva lista tulee maksamaan - määrästä riippumatta, kymmenestä metristä satoihin metreihin - noin sata euroa ylimääräistä. Hinta riippuu kuitenkin työn haastavuudesta ja siitä, paljonko aikaa menee terien valmistelussa ja asettelussa. "Myös paneelit voidaan valmistaa asiakkaan toivomusten mukaisesti. Tällä onkin sisustuksellisesti jo varsin suuri merkitys. Arkkitehti voi vaikuttaa todella paljon siihen, millainen sisustuksesta tulee.

Lindström on tyytyväinen kehitykseen, jossa pienet puutavaraliikkeet erikoistuvat yhä enemmän. "Sillä tavalla esimerkiksi meidän tietotaitomme on kilpailijoita edellä. Pienessä, erikoistuneessa yrityksessä työsuhteet muodostuvat helposti pitkäaikaisiksi ja henkilökunnalla on hyvä suhde puuhun - he tietävät ja tuntevat materiaalinsa."

Lisätietoa:

www.puuinfo.fi

(JKA 29.9.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.