Puusta voi valmistaa myös muovikasseja – suomalainen start up pyrkii maailman markkinoille

Puusta voi valmistaa myös muovikasseja. Suomalainen start up-yritys pyrkii maailman markkinoille puupohjaisella materiaalilla, josta voidaan valmistaa esimerkiksi kasseja, joilla on muovikassin ominaisuudet. Kassien materiaalia voidaan valmistaa paperikoneilla, joten liikeidea tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös metsäteollisuudelle.

Espoon Otaniemen pilottitehtaassa on paperikone käynnissä, mutta lopputulos ei ole paperia vaan uudenlaista materiaalia.

– Paptic on täysin uusi puukuitupohjainen innovaatio, jossa pystytään tuomaan paperinkaltaiseen tuotteeseen muovinkaltaisia ominaisuuksia, kertoo Paptic Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Mustonen.

Muovijäteongelma synnytti liikeidean

Materiaalista valmistetaan kasseja, joilla on muovikassin ominaisuuksia, esimerkiksi joustavuus ja vedenkestävyys. Kassit ovat myös kierrätettäviä ja luonnossa hajoavia. Liikeidea syntyi havahtumisesta maailman kasvavaan muovijäteongelmaan.

– Halusimme tuoda markkinoille uuden vaihtoehdon muoville, uuden ympäristöystävällisen vaihtoehdon, jolla oikeasti voidaan vähentää merien muovijäteongelmaa, perustelee Mustonen.

Kassit kauppoihin helmikuussa

Teoriassa markkinat ovat valtavat. Maailmassa käytetään miljoona muovipussia minuutissa. Start up-yritys kuitenkin aloittaa toimintaansa hieman pienemmässä mittakaavassa. Espoon pilottitehtaassa on aloitettu materiaalin tuotanto ja ensimmäiset kassit ilmestyvät kauppoihin helmikuussa.

– Tällä pienellä koekoneella voidaan jo valmistaa materiaali satoihintuhansiin kasseihin. Kyllä me tällä pääsemme liikkeelle ja voidaan tuoda tuote markkinoille, mutta kyllä me jatkossa tarvitsemme oikean kaupallisen mittakaavan koneen paptic-materiaalin valmistukseen, arvioi Mustonen.

Neuvotteluja paperitehtaiden kanssa

Materiaalin pääraaka-aine on havusellu. Teoriassa materiaalia voidaan valmistaa millä tahansa paperikoneella. Neuvotteluja yhteistyöstä käydään sekä suurten että pienten paperinvalmistajien kanssa.

– Kiinnostus on ylittänyt meidän ennakko-odotukset. Ja samoin markkinatarve uusille ympäristöystävällisille materiaaleille on ylittänyt alustavat laskelmamme. Sinänsä on positiivista, että markkinat näin pääsivät yllättämään, iloitsee Mustonen.

Vielä ei ole varmuutta siitä, ovatko uudenlaiset kassit maksullisia kaupassa.

– Suomessa tällä hetkellä vain markettien kassoilla olevat kassit ovat maksullisia, vaatekauppojen kassit eivät. Tämä riippuu pitkälle lainsäädännöstä ja kauppaketjujen valinnoista, tuleeko kasseista maksullisia, vastaa Mustonen.

Maailmanvalloituskin on alulla: neuvotteluja kassien koekampanjoista käydään muunmuassa Saksassa ja Britanniassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja