Mainos

Putin kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltoja

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi mm. Kosovon tilannetta puheessaan. Yhdysvallat sai runsaasti nuhteita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kritisoinut voimakkaasti Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia turvattomuuden lisäämisestä maailmassa. Münchenissä meneillään olevassa turvallisuuskokouksessa puhut Putin sanoi Yhdysvaltojen pyrkivän luomaan yksinapaista maailmaa, jossa muut maat taivutetaan sen tahtoon.

Putin korosti myös, ettei Venäjä tarvitse oppitunteja demokratiassa mailta, jotka eivät itse halua omaksua demokraattisia periaatteita. Presidentti kritisoi myös voimakkaasti Yhdysvaltain suunnitelmia sijoittaa niin sanottuun ohjuskilpi -puolustusohjelmaan kuuluvia järjestelmiä Tshekkiin ja Puolaan lähelle Venäjän rajaa.

Putinin mukaan Kosovon tulevaa asemaa koskevalla ratkaisulla on oltava sekä serbien että albaanien tuki. Muussa tapauksessa Venäjä aikoo vastustaa sitä.

Vuosittain järjestettävä turvallisuuskonferenssi tuo yhteen hallitusten ja valtioiden päämiehiä, ulko- ja puolustusministereitä ja parlamenttiedustajia 40 eri maasta. Maailmanlaajuisia turvallisuusuhkia pohtiva kokous päättyy huomenna. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut kokouksessa.

Merkel vaatii pikaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo pitävänsä ilmastonmuutosta yhtenä dramaattisimmista uhkista maailmalle. Merkel vaatii maailman mailta kiireellisiä toimia ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

Irania Merkel varoitti ydinohjelmasta sanoen, että maan on suostuttava kansainvälisen yhteisön esittämiin vaatimuksiin ilman mitään "temppuja". Muussa tapauksessa Iran uhkaa joutua entistä pahemmin eristyksiin, hän sanoi.

Merkel on antanut Münchenissä tukensa myös YK:n ilmoitukselle lykätä viikolla Kosovo-neuvotteluja. YK kertoi suostuneensa asiassa Serbian pyyntöön.

Iranin ydinneuvottelija osallistuu kokoukseen

Iran on vahvistanut, että maan ydinohjelma-asioiden pääneuvottelija Ali Larijani osallistuu Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Iranin television mukaan Larijani aikoo tavata Saksassa Euroopan maiden edustajia.

YK on määrännyt Irania vastaan pakotteita, koska maa ei ole suostunut lopettamaan uraanin rikastamista. Iran on sanonut kertovansa huomenna huomattavasta edistymisestä ydinohjelmassaan.

Eilen kerrottiin, että Larijani jäisi pois kokouksesta sairastumisen vuoksi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.