Puolustusvoimat keksi tavan puhdistaa kertakäyttöisiä hengityssuojaimia – rakensi ennätysajassa puhdistuslaitoksen: "Normaalioloissa tällaisen laitoksen synnyttäminen veisi vuosia"

Tämä on Suomen uusi normaali – hallituksen uudet linjaukset pähkinänkuoressa 4:23
Tämä on Suomen uusi koronamalli. Katso videolta halliuksen linjaukset pähkinänkuoressa.

Puolustusvoimien johdolla on tutkittu mahdollisuutta puhdistaa hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita vetyperoksidikaasuun pohjautuvalla puhdistusmenetelmällä.

Testausvaihe aloitettiin 23. huhtikuuta ja se on päättymässä tulevana perjantaina. Puolustusvoimat kertoo tiedotteessa, että testeissä saadut tulokset osoittavat hengityssuojainten olevan käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja täyttävän suojainten tekniset vaatimukset.

Sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä Puolustusvoimat on lisäksi tutkinut mahdollisuutta puhdistaa suojatakkeja. Näiden osalta testaaminen on vielä kesken.

– Tämä puhdistuslaitos on tehty todella nopeasti ja voimia säästämättä. Normaalioloissa tällaisen laitoksen synnyttäminen veisi vuosia, nyt poikkeusolojen vallitessa tämä saatiin muutamassa viikossa toimintakuntoiseksi, toteaa projektia johtanut Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen tiedotteessa. 

Projektissa on ollut mukana laaja joukko asiantuntijoita. Koko projektia koordinoi LUT -yliopisto (LUT) ja LAB-ammattikorkeakoulu (LAB). Puolustusvoimien johdolla projektissa olivat mukana Teknologian Tutkimuskeskus (VTT Oy), Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL), Työterveyslaitos (TTL), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä maan parhaat virusasiantuntijat, infektiolääkärit ja hoitajat.


Lue myös:

    Uusimmat