Puolustusministeri Kaikkonen Uutisaamussa: Tiukassa paikassa Naton viides artikla voisi johtaa reserviläisten käyttöön – tätä se tarkoittaisi

Suomen asema Naton jäsenenä 9:31

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomessakin voitaisiin tiukassa paikassa harkita Naton 5. artiklan aktivoitumisen myötä reserviläisten käyttöä. Viides artikla määrittää jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita. Artiklan mukaan aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan on hyökkäys kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan.

Suomen Nato-jäsenyys otti jättiharppauksen tiistaina, kun Turkki asettui yhteisten neuvotteluiden myötä tukemaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Pitkin Suomen Nato-taivalta keskusteluissa yhtenä näkökulmana on pohdittu Suomen mahdollista panosta, jos Naton perustamissopimuksen viides artikla aktivoituu. 

Artikla velvoittaa sotilasliiton jäsenvaltioita puolustamaan muita jäseniä.

– Artiklan aktivoituminen edellyttää yksimielistä päätöstä Naton jäsenmailta. Natossa tehdään puolustussuunnitelmia kaikkia maita koskien. Suomellekin tullaan laatimaan omat puolustussuunnitelmat lähivuosina. Niissä katsotaan, miten kunkin maan puolustusta hoidetaan.

– Ensisijaisesti Suomella on vastuu omasta puolustuksestaan. Tuleeko tarvetta osallistua johonkin muuhun, niin siihen palataan sitten myöhemmin, Kaikkonen sanoo.

Jos tilanne jossakin Naton jäsenmaassa kehittyy tarpeeksi kriittiseksi, niin Suomessakin voidaan tarpeen vaatiessa ottaa reservistä lisävoimaa. 

– Kyllä sekin periaatteessa on mahdollista, jos tilanne oikein pahaksi äityy. Ensisijaisesti kyllä käytettäisiin varmaankin kantahenkilökuntaa tämänkaltaisissa tilanteissa, Kaikkonen arvioi mahdollista reservin käyttöä.

Perustuslakiin kirjattu maanpuolustusvelvollisuus rajoittuu Natossakin oman maan puolustamiseen. Suomalaisia sotilaita ei lähetettäisi ulkomaille vastoin henkilöiden omaa tahtoa.

Kaikkonen ei tässä vaiheessa usko, että esimerkiksi varusmiespalvelukseen tarvittaisiin merkittäviä muutoksia Nato-jäsenyyden myötä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Sellaista näköalaa, että varusmiehet ovat ikään kuin päivystämässä Natoa varten, ei ole näköpiirissä, Kaikkonen tarkentaa. 

Katso koko puolustusministerin haastattelu Uutisaamussa artikkelin alussa olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat