Mainos

Punoittavatko silmäsi? Näistä syistä se voi johtua

Väsymys, kuivat silmät tai silmätippojen jatkuva käyttö. Muun muassa nämä syyt voivat aiheuttaa silmiisi ikävää punoitusta.

Useimmat meistä mieltävät punaiset silmät pitkäksi venyneen illan seuraukseksi, mutta itse asiassa punaisten silmien taustalta voi löytyä useita erilaisia syitä. Seuraavassa on lueteltu kymmenen mahdollista syytä silmien punoittamiseen ja vinkit asian korjaamiseksi.

1. Kuivat silmät

Kun silmäsi ovat kuivat, niistä tulee helposti ärtyneet, tulehtuneet ja punoittavat. Kuivat silmät ovat yleinen vaiva yli 50-vuotiailla, mutta sitä esiintyy paljon myös nuoremmilla ihmisillä, jotka viettävät paljon aikaansa tietokoneen näytön ääressä.

Muita oireita: Polttava tunne, pistely ja hiekan tunne silmässä.

Ongelman korjaaminen: Kosteuttavat silmätipat sekä kosteuttavat silmiä että lievittävät punoitusta aiheuttavaa tulehdusta.

2. Kausiallergia

Allergeenit, kuten siitepöly ja ruoho voivat turvottaa ja aiheuttaa silmiin tulehduksen, joka saa silmäsi punoittamaan. Allergiat aiheuttavat tyypillisesti myös silmien kutinaa, joka voi saada sinut hankaamaan silmäsi entistä punaisemmiksi. 

Muita oireita: Kutina, aivastelu, tukkoisuus ja vetiset silmät.

Ongelman korjaaminen: Helppo punoitusta ja tulehdusta lievittävä keino on pitää viileää pakkausta silmien päälle 15 minuuttia kerrallaan useita kertoja päivässä. Kannattaa myös ottaa huomioon, että useimmat allergialääkkeet kuivattavat silmiä.

3. Lääkitys

Allergialääkkeet eivät ole ainoita lääkkeitä, jotka aiheuttavat silmien kuivumista. Uni- ja masennuslääkkeet, mutta myös ibuprofeiinin kaltaiset särkylääkkeet vähentävät verenkiertoa silmien ympärillä tehden niistä kuivat ja punoittavat.

Ongelman korjaaminen: Pika-apua saat kosteuttavista silmätipoista. Oireiden pahentuessa tai jatkuessa pidempään, ota yhteyttä lääkäriin.

4. Univaje

Jos olet viettänyt yön katsoen televisiosta lempisarjaasi, aamulla silmäsi saattavat näyttää melko punoittavilta. Tämä johtuu siitä, että silmät tarvitsevat tietyin väliajoin lepoa ja luomien suojissa tapahtuvaa kosteutusta. Liian lyhyeksi jäänyt lepoaika ilmenee usein vaikeutena tarkentaa katsetta lähelle ja kauas.

Ongelman korjaaminen: Myös tässä asiassa kosteuttavat silmätipat ovat tehokas keino kosteuttaa silmien rutikuivia kerroksia, mutta 7–8 tunnin yöunet auttavat pitämään silmät kosteina.

5. Alkoholin nauttiminen

Tosiasia on, että nautitut alkoholiannokset voivat näkyä myös silmistäsi. Alkoholi rentouttaa verisuonia ja lisää verenkiertoa silmiesi ympärillä tehden niistä normaalia punaisemmat.

Ongelman korjaaminen: Käytä silmätippoja, jotka vähentävät veren virtausta silmiin saaden ne näyttämään vähemmän punaisilta. 

6. Tupakointi

Tupakansavu kutistaa verisuonia tehden silmistäsi kuivat. Kun elimistö tunnistaa kuivumisen ja verenkierron heikentymisen, se yrittää kompensoida asiaa laajentamalla verisuonia. Tämä tarkoittaa puolestaan silmien punoitusta. 

Muita oireita: Pitkällä aikavälillä tupakointi lisää näköongelmien, kuten harmaakaihin riskiä.

Ongelman korjaaminen: Ryhdy toimeen tupakoinnin lopettamiseksi. Jos tämä ei ole sinulle vaihtoehto, lähde ulos raittiiseen ilmaan. Raitis ilma vähentää punoitusta.

7. Infektio

Silmien punoitus voi olla merkki myös virus- tai bakteeri-infektiosta, joka voi iskeä joko toiseen tai molempiin silmiin. Infektio on yleensä erittäin helposti tarttuva, ja se voi levitä silmästä toiseen pelkän silmän hieromisen välityksellä. Infektio aiheuttaa silmään ja sen ympäristöön tulehduksen, mikä saa silmäsi näyttämään punaisilta ja turvonneilta.

Muita oireita: Kutina tai polttelu, vetiset silmät ja valonarkuus.

Ongelman korjaaminen: Käy näyttämässä oireita lääkärille.

8. Katkennut verisuoni

Isku, voimakas yskä tai silmään kohdistuva paine voivat saada silmän verisuonen katkeamaan. Kun verisuoni katkeaa, veri jää loukkuun silmän sisälle. Tämä voi saada aikaan silmääsi ikävän punaisen läikän tai värjätä koko valkuaisesi punaiseksi. 

Muita oireita: Silmä saattaa tuntua tavallista raskaammalta ylimääräisen veren vuoksi. 

Ongelman korjaaminen: Valitettavasti verisuonen katkeamisesta johtuvaa punoitusta ei voi lievittää. Se menee yleensä ohi itsessään noin viikon kuluessa. 

9. Silmätippojen liikakäyttö

Vaikka silmätipat helpottavat monia silmäoireita, niiden liiallinen käyttö voi pahentaa ongelmia entisestään. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että silmätipat vähentävät veren virtausta silmiesi verisuonissa. Jos käytät tippoja säännöllisesti, elimistö sopeutuu niiden käyttöön. Silmätippojen lopettaminen saa verisuonet laajentumaan aiheuttaen silmien punoitusta.

Ongelman korjaaminen: Rajoita tippojen käyttöä hetkiin, jolloin oikeasti tarvitset niiden apua. 

10. Uiminen

Suolainen merivesi kuivattaa ja aiheuttaa silmien punoitusta. Myös uima-altaissa käytettävät kemikaalit, kuten kloori, tappavat silmiesi hyviä bakteereita tehden ne kuiviksi ja punoittavan näköisiksi.

Ongelman korjaaminen: Huuhtele silmät helpottaaksesi punoitusta. Jos käytit uidessasi piilolinssejä, ota ne pois ja huuhtele mahdollisimman nopeasti. 

Silmien terveyden lisäksi myös muut syyt puhuvat sähköpostin sammuttamisen puolesta. 


Lähde: Men'sHealth 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.