Puisia aseita lapsilla ja epätoivoa tulilinjalla – näin ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän uhkaan

Lapset harjoittelevat puisilla pyssyillä, aikuiset seulovat propagandassa – näin tavalliset ukrainalaiset varautuvat pahimpaan 4:13
Katso videolta, miten tavalliset ukrainalaiset varautuvat Venäjän uhkaan.

Samalla kun maailman johtajat ja diplomaatit neuvottelevat kuumeisesti ratkaisua Ukrainan kriisiin, ukrainalaiset ihmiset toivovat parasta, mutta valmistautuvat pahimpaan.

Sodan uhan leijuessa Ukrainan yllä ovat myös siviilit alkaneet valmistautua mahdolliseen taistelutilanteeseen. Pääkaupungissa Kiovassa ja toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa moni harjoittelee aseen käyttöä ja ensiapua ensi kertaa.

Koska kaikille ei riitä oikeita aseita, harjoitteluun kelpaa myös puiset, aseen muotoiset palikat. Niillä harjoittelevat myös lapset.

Kiovalainen mainostoimiston omistaja Andriy Romanyuk sanoo, että tilanteen alkaessa kiristyä levisi paljon paniikkia, eikä kukaan tiennyt mitä tehdä.

Päätin opetella jotain uutta. Kun jotain tapahtuu, tiedän miten toimia.

Hän osallistui viikonloppuna Georgian muukalaislegioonan järjestämään harjoitukseen Kiovassa. Georgian muukalaislegioona on vapaaehtoisten sotilaiden muodostama ryhmä, joka tuli Ukrainan tueksi Venäjän miehittäessä Krimin vuonna 2014.

Harkovassa tuhannet ihmiset marssivat viikonloppuna kaduilla osoittaakseen, etteivät ole valmiita luovuttamaan kaupunkiaan.

Eläkkeellä olevalla Mykola Hryskolla olisi pari valittua sanaa sanottavanaan.

– Haluaisin tervehtiä Putinia ja sanoa hänelle: "Putin, lietso sotaa itseäsi ja omaa tyhmyyttäsi vastaan."

"Mihin me menisimme?"

Vaikka Kiovassa ja Harkovassa tunnelma on vielä enemmänkin uhmakas ja toiveikas, venäjänmielisten separatistien hallitsemalla Donetskin alueella Itä-Ukrainassa ihmiset pelkäävät uutta sotaa.

He ovat olleet konfliktin keskellä jo kahdeksan vuotta, ja moni on menettänyt läheisiään, kotinsa ja työnsä.

Yli 3 000 siviiliä on kuollut Ukrainassa 2014 alkaneen konfliktin jälkeen. Etenkin separatistien hallitsemilla alueilla köyhyys on erittäin suurta.

– Olemme peloissamme, tietenkin. Mutta mihin menisimme? ihmettelee Signalnen kylässä asuva Svetlana, jonka talo tuhoutui tykistötulessa.

Nevelsken kylässä Donetskissa asuva 86-vuotias Dmytro Shklyar ja hänen 76-vuotias vaimonsa Kateryna toteavat, ettei heilläkään ole vaihtoehtoja. He elävät erittäin köyhissä olosuhteissa, ja ihmettelevät mitä vallattavaa muka siellä olisi.

– Ehkä joku voisi puhua tälle Putin tyypille, ja pyytää häntä olemaan hyökkäämättä? Dmytro kysyy.

Katso lisää ukrainalaisten ajatuksia tilanteesta artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat