Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä – "Heidän sotilaansa ovat valmiita vuodattamaan verta Suomen puolesta"

Unkari puoltaa Suomen Nato-jäsenyyttä – Vanhanen: "Kävimme ilmaa puhdistavan keskustelun" 4:59
Näin Vanhanen kommentoi tapaamista Unkarin valtuuskunnan kanssa.

Unkarin parlamentaarinen valtuuskunta on vierailulla Suomen eduskunnassa.

Puhemies Matti Vanhanen sanoo tapaamisen jälkeen, että Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä. 

– Unkarilaiset kertoivat, että heillä on laaja ymmärrys siitä, että Suomi vahvistaisi Natoa ja ovat Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Aikataulua eivät vielä pysty täsmälleen kertomaan. Se vaatii vielä uusia päätöksiä, koska heillä on mahdollinen äänestys, Vanhanen totesi medialle.

Valtuuskuntaa johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende. Valtuuskuntaan kuuluvat myös kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Nemeth sekä Euroopan parlamentin jäsenet Enikö Györi ja Ernö Schaller-Baross.

– Kävimme ilmaa puhdistavan keskustelun. Meillä ei käytännössä ole ollut kahdeksaan vuoteen parlamenttivierailuja Suomesta Unkariin ja parlamenttien välillä pitää olla dialogia, Vanhanen kuvaili keskustelua.

Unkarin parlamentin varapuhemies Hende sanoi, että pääosa Unkarin puolueista tukee Suomen Nato-jäsenyyttä. Henden mukaan jäsenyys ratifioidaan Unkarin perustuslain mukaan ja sitten, kun parlamentti niin päättää. 

"Ei ole mitään kytkentää"

Toistaiseksi Unkari ja Turkki eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Unkarin on spekuloitu yrittävän kytkeä Suomen Nato-jäsenyyden maan oikeusvaltiotilanteeseen ja sen takia menetettyihin EU-miljardeihin. Vanhasen mukaan tästä ei ole kysymys.

– Heille Nato-jäsenyys on vahva sitoumus siitä, että heidän sotilaansa ovat valmiita vuodattamaan verta Suomen puolesta ja päinvastoin. Suomen Nato-jäsenyys käsitellään puhtaasti yksittäisenä kysymyksenä, Vanhanen sanoi.

– He nimenomaan kiistivät sen, että heidän puoleltaan ei ole mitään kytkentää (oikeusvaltioasiaan).

Vanhasen mukaan mitään konkreettisia vaatimuksia ei esitetty. Unkari haluaisi kuitenkin käydä enemmän dialogia Suomen kanssa. 

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat