Puhe liikkumisrajoituksista vaihtui hetkessä rajoitusten purkamiseen – "Tämä on kepin ja porkkanan strategia"

Pöllöraati: Vakuuttavatko hallituksen exit-suunnitelmat? 9:05
Katso video: Vaakuuttavatko hallituksen exit-suunnitelmat?

Hallituksen laatima exit-suunnitelma on päivän ja viikon puheenaihe. Pöllöraati ruoti tämänpäiväisessä Uutisaamussa sitä, miten koronarajoituksia voitaisiin paremman pandemiatilanteen salliessa lähteä purkamaaan. 

Hallitus on tämän viikon aikana valmistellut esitystä koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta, sekä siitä miten tavalliseen päiväjärjestykseen voitaisiin palata. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa tänään exit-spesiaali: Kuinka Suomi tulee ulos koronapandemiasta? Katso kello 17.00 MTV3-kanavalla tai täältä.

Pöllöraadin keskuudessa ihmetystä herättää se, miten nopeasti hallituksen suunnitelmat liikkumisrajoituksista vaihtuivat exit-strategian valmisteluun. 

– Ehkä ihmiset ovat hallitusten uhkailujen myötä ymmärtäneet, että tämä on oikeasti raju tilanne, ja päättäneet sitten olla rauhallisemmin, spekuloi Journalisti -lehden päätoimittaja Maria Petterson

– Tämä on kepin ja porkkanan strategia. Ensin annetaan keppiä, ja sitten näytetäänkin porkkanaa, Petterson jatkaa. 

MTV Uutisten poliitiikan toimittaja Alec Neihum pitää puolestaan loogisena, että hallitus valmistautuu sekä hyvään että huonoon skenaarioon.

Pohjoismaiden strategioissa eroavaisuuksia 

Hallituksen on tarkoitus tänään kertoa enemmän exit-strategian sisällöstä, jonka jälkeen esitys lähetetään viikon mittaiselle lausuntokierrokselle eduskuntaan. 

Pöllöraadin mukaan suunnitelmassa on ennakkotietojen mukaan tiettyjä asioita, jotka kaipaavat vielä tarkennusta. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että tanskalainen päivä vastaa Suomessa kuukautta. Tanskan laatimassa suunnitelmassa puhuttiin tarkoista päivämääristä, kun taas Suomessa liikutaan kuukausitasolla, Neihum kertoo. 

– Ymmärrän, että kansalaiset ja etenkin yrittäjät kaipaavat tarkempia päivämääriä, mutta ymmärrän samalla, ettei päivämääriä haluta antaa, Petterson kommentoi.

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan on kaikille selvää, miksi tarkkoja päivämääriä rajoitusten purkamiselle ole vielä annettu. 

– Ei kukaan vielä voi tietää, miltä epidemiatilanne tulee näyttämään. 

Pöllöraati otti myös kantaa esillä olleeseen tapaukseen, jossa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) väitti tulleensa syrjäytetyksi exit-strategian valmistelusta, sekä rokotuspassin tarpeellisuuteen. Katso koko pöllöraati yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat