Psykiatri: Nämä seikat auttavat ADHD:n hoidossa – lääkitys ei ainoa keino

Vaikka ADHD:tä hoidetaan lääkkeillä, se ei ole kuitenkaan Työterveyslaitoksen ylilääkäri ja psykiatri Sami Leppämäen mukaan ainoa hoitokeino.

ADHD mielletään helposti ainoastaan lasten sairaudeksi, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. ADHD:ta ei hoideta ainoastaan lääkkeillä.

– Useita terapiamuotoja voidaan myös käyttää yksilöllisen harkinnan pohjalta, kuten neuropsykologista valmennusta sekä kognitiivista psykoterapiaa, kertoo ylilääkäri Sami Leppämäki.

Tietoisuustaitoharjoittelusta saattaa olla Leppämäen mukaan joillekin ADHD-potilaille hyötyä.

– Monet aikuiset kuitenkin kokevat, että ilman lääkehoitoa heidän on vaikea olla paikallaan ja keskittyä tällaisten harjoitusten aikana, Leppämäki tarkentaa.

ADHD:stä on myös aikuisille haittaa

ADHD aiheuttaa Leppämäen mukaan merkittävää toiminnallista haittaa niin arjessa, opinnoissa kuin työelämässäkin. Oireita voi kuitenkin hoitaa.

– Hoidot tehoavat kuitenkin yleensä myös aikuisiin hyvin. Aikuisten kohdalla taas hoidon tehoa saattavat häiritä muut samanaikaiset sairaudet, kuten depressio, jota suurimmalla osalla aikuisista ADHD:n ohella on, Leppämäki kertoo.

Elämäntavat helpottavat oireita

Elämäntavoilla ADHD:n hoidossa on myös tärkeä rooli. Leppämäen mukaan säännölliset elämäntavat, kuten säännöllinen unirytmi, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat mielenterveyttä yleisesti edistäviä tekijöitä, jotka auttavat myös ADHD:n hoidossa.

ADHD:n oireet voivat hävitä iän karttuessa

Lapsista ja nuorista, joilla on ADHD, 30–60 prosentilla on se aikuisena edelleen. Osa siis toipuu kehityksen aikana. Aikuisten kohdalla kysymys on hankalampi, sillä asiasta ei ole Leppämäen mukaan hyvää tutkimusnäyttöä.

– Yleisesti ottaen voi sanoa, että jos oireet jatkuvat selvästi haittaavina yli 30 vuoden iän, ne eivät todennäköisesti häviä enää, Leppämäki kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja