Mainos

PS:n kansanedustajan Facebook-seinällä rasistisia kommentteja - voi olla rikos

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaaren Facebook-seinältä löytyy maahanmuuttajia herjaavia kommentteja, joissa muun muassa sanotaan arabien neuvottelujen muistuttavan kylätappelua Härmässä.

Esimerkiksi eräs käyttäjä toivoo Hirvisaaren seinällä näkyvissä kommenteissa jopa arabien kuolemaa ja haluaa näiden palaavan takaisin Saudi-Arabiaan. Hän kyseenalaistaa heidän kykynsä työntekoon ja olisi valmis passittamaan heidät Venäjälle pakkotyöhön, jolloin "vois alkaa kristinusko mennä jakeluun".

Kommentit ovat väkivaltaisia ja niissä yleistetään arabien olevan taipuvaisia seksuaaliseen väkivaltaan.

Hirvisaari itse sai tässä kuussa Kouvolan hovioikeudessa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyte nostettiin Hirvisaaren blogikirjoituksestaan "Kikkarapäälle kuonoon".

Hirvisaari ei ollut tietoinen seinällään näkyvistä kommenteista, kun hänet tavoitettiin kommentoimaan asiaa.

– Mä oon nyt tässä kaupassa, en ehdi kommentoida enempää. En hyväksy tuollaisia kommentteja enkä ole tietoinen siitä, että niitä siellä on. En ehdi seurata ja lukea kaikkea, mitä siellä on, Facebook on valtavan laaja. Pitää seurata ja tutkailla, Hirvisaari sanoi.

Ainekset rikokseen olemassa

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan seinäkirjoitukset saattavat täyttää rikosnimikkeen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, vaikka ne eivät olekaan lähtöisin Hirvisaaren omalta näppäimistöltä.

– Voidaan tulkita, että Hirvisaari on verkkoviestin julkaisija ja siksi vastuussa siitä, mitä hänen sivuillaan lukee. Hänhän ylläpitää omia Facebook-sivujaan ja kantaa niiden sisällöstä vastuun. Teksti itsessään täyttää kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkit, Tolvanen sanoo.

Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen edellyttää tahallisuutta. Tahallisuudeksi voidaan Tolvasen mukaan tulkita se, että Hirvisaari jättää viestit seinälleen näkyville eikä poista niitä – silloin voidaan katsoa, että kirjoitukset näkyvät Facebookissa hänen suostumuksellaan.

Tällöin hän kantaisi niistä samanlaisen oikeudellisen vastuun kuin lehden julkaisija lehdessä julkaistusta materiaalista.

Ennakkotapauksia vastaavista tapauksista ei ole Tolvasen tiedossa, joten täyttä varmuutta Facebookin seinällä näkyvien viestien oikeusvastuusta ei ole.

– Vaarallisilla vesillä mennään, itse ainakin poistaisin omilta sivuiltani heti. Jos materiaali jätetään yleisön saataville, on siinä ainakin päällisin puolin rikoksen ainekset, Tolvanen kuitenkin sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.