Professorit: Lasten yskänlääkkeet laillista huijausta

Suomalaislääkärit vaativat lapsille tarkoitettujen yskänlääkkeiden kieltämistä. Heidän mukaansa lääkkeiden tehosta ei ole minkäänlaista näyttöä ja yliannoksena ne voivat olla jopa vaarallisia lapsille.

Professorit Olli Ruuskanen ja Matti Korppi kirjoittavat havainnoistaan suomalaisen lääkäriseura Duodecimin verkkolehdessä. He vaativat artikkelissaan, että lapsille tarkoitettujen yskänlääkkeiden myynti tulisi lopettaa Suomessa.

- Itse asiassa Ruotsissa on raportoitu kuolemantapauksia, minkä seurauksena yskänlääkkeissä käytettävän dekstrometorfaanin myynti on siellä jo kielletty, kertoo Ruuskanen.

Suomessa tätä vaikuttavaa ainetta käytetään alle 12-vuotiaille tarkoitetussa reseptillisissä yskänlääkkeissä.

Useat yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksina sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja ja tajunnan häiriöitä.

Lääkäreiden mukaan yskään ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Huolestuneet vanhemmat kuitenkin hakevat lapsen köhimiseen herkästi apua lääkkeistä. Lapsen yskä ei vaadi lääkärikäyntiä, jollei se jatku useita viikkoja.

"Kaikki kiellettävä"

Lääkärit vaativat ensisijaisesti kaikkien lasten yskään tarkoitettujen käsikauppalääkkeiden kieltämistä, mutta vaatimus koskee myös reseptilääkkeitä. Ruuskasen mukaan lääkkeiden myynnin jatkuminen on Lääkelaitokselta lähinnä henkistä laiskuutta.

- Lääkelaitos on toki oikeassa siinä, että kyseiset lääkkeet on rekisteröity silloin, kun niille asetetut vaatimukset eivät ole olleet niin tiukkoja. Mielestäni on yksinkertaisesti laillista huijausta, että tehottomia lääkkeitä myydään ja vieläpä lasten käyttöön, professori jyrähtää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.