Professori: Suuri osa polvileikkauksista turhia

Miksi vakiintuneita hoitomenetelmiä on hankala murtaa? 25:14

Professori Teppo Järvinen on kohahduttanut tiedemaailmaa osoittamalla, että suuri osa polvileikkauksista on turhia.

Järvinen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä, että jotkut lääketieteen menettelytavat ovat niin vakiintuneita, ettei niitä edes kyseenalaisteta.

Niin sanottua lukkopolvivaivaa on pitkään hoidettu rutiininomaisesti leikkauksella, jossa poistetaan polvikierukka. Järvisen tutkimusryhmän tutkittua asiaa kävi ilmi, että lumeleikkauksen teho oli jopa suurempi.

– Oli erittäin tehokas toimenpide tämä, että käytiin sitä kierukkaa poistamassa. Puolet potilaista koki, että he saivat siitä apua ja tämä vaiva poistui. Ainoa ongelma tieteelliseltä näkökannalta oli, että se lumeleikkaus, jossa sille kierukalle ei tehty mitään, oli vielä pikkuisen parempi.

Tutkimustulosten seurauksena polven tähystysleikkausten määrä on vähentynyt merkittävästi.

– Suomessa polven tähystysten lukumäärät ovat puolittuneet huippuvuosista. Tämä on suomalaisen lääketieteen historian yksi suurimpia disinvestmenttejä, eli kun tulee uutta näyttöä, on pystytty jotain muuttamaan.

– Tämä on klassinen esimerkki lääketieteellisestä totuudesta, joka on niin ilmiselvä, ettei sitä tarvitse edes tutkia. Ja sitten kun se tutkitaan, niin se osoittautuu vääräksi.

Järvinen korostaa sitä, että tieteessä mitään ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

– Tätähän tämä lääketiede on, että asioita pitää testata.

 

Mitä tutkimukset ovat paljastaneet rytmihäiriölääkkeistä? Miksi beetakaroteenin on luultu ehkäisevän syöpää? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat