Mainos

Professori moittii suursyömäreitä: "Riippuvuus on tekosyy"

Oletko sittenkin vain ahne, etkä ruoka-addikti? Leedsin yliopiston professori John Blundellin varoittaa, että käsitettä ruoka-addiktio eli ruokariippuvuus viljellään nykyään aivan liian vapaasti.

Ylensyönnin pistäminen pelkästään ruoka-addiktion piikkiin on helppoa, mutta hyödytöntä. Ruokariippuvuutta on verrattu peräti huumeriippuvuuteen ja sen kautta selittämään ylipainon epidemiaan, mutta tällainen puhe saa ylipainoa tutkineen professorin ärähtämään.

Professori John Blundellin mukaan ruoka-addikito terminä lääketieteellistää ylipainon ja saa monen sysäämään vastuun liiallisesta syömisestään muualle. "Sairauden" myötä syy ei olisi enää syöjän ja itsehillinnän kehittäminen häiriintyy. Arvioiden mukaan alle 3 prosentilla ylipainoisista ihmisistä on todellinen ahmimishäiriö.

Tutkimuksilla ei ole vielä voitu tarkkaan osoittaa millaisiin ruokiin tai ruokailuympäristöihin ruoka-addiktiot perustuvat. Kuitenkin erityisesti makean, on todettu aktivoivan aivojen mielihyvää aistivaa aluetta. Ihmisillä on myös luontainen taipumus himoita hyvin hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita tyydyttääkseen aivojen perusaineenvaihdunnalliset tarpeet.

Blundell ei vähättele ahmimishäiriön vakavuutta, mutta sillä ei voida selittää maailmanlaajuista lihomista. Professorin mukaan ruoka-addiktio terminä olisikin tärkeää analysoida rauhallisesti ja hätäilemättä, jotta sen väärinkäytöltä ja väärinymmärrykseltä vältyttäisiin.

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja