Professori moittii suursyömäreitä: "Riippuvuus on tekosyy"

Oletko sittenkin vain ahne, etkä ruoka-addikti? Leedsin yliopiston professori John Blundellin varoittaa, että käsitettä ruoka-addiktio eli ruokariippuvuus viljellään nykyään aivan liian vapaasti.

Ylensyönnin pistäminen pelkästään ruoka-addiktion piikkiin on helppoa, mutta hyödytöntä. Ruokariippuvuutta on verrattu peräti huumeriippuvuuteen ja sen kautta selittämään ylipainon epidemiaan, mutta tällainen puhe saa ylipainoa tutkineen professorin ärähtämään.

Professori John Blundellin mukaan ruoka-addikito terminä lääketieteellistää ylipainon ja saa monen sysäämään vastuun liiallisesta syömisestään muualle. "Sairauden" myötä syy ei olisi enää syöjän ja itsehillinnän kehittäminen häiriintyy. Arvioiden mukaan alle 3 prosentilla ylipainoisista ihmisistä on todellinen ahmimishäiriö.

Tutkimuksilla ei ole vielä voitu tarkkaan osoittaa millaisiin ruokiin tai ruokailuympäristöihin ruoka-addiktiot perustuvat. Kuitenkin erityisesti makean, on todettu aktivoivan aivojen mielihyvää aistivaa aluetta. Ihmisillä on myös luontainen taipumus himoita hyvin hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita tyydyttääkseen aivojen perusaineenvaihdunnalliset tarpeet.

Blundell ei vähättele ahmimishäiriön vakavuutta, mutta sillä ei voida selittää maailmanlaajuista lihomista. Professorin mukaan ruoka-addiktio terminä olisikin tärkeää analysoida rauhallisesti ja hätäilemättä, jotta sen väärinkäytöltä ja väärinymmärrykseltä vältyttäisiin.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja