Prinssi Harry paljastaa kärsineensä agorafobiasta – näin "torikammo" voi rajoittaa elämää

Tämä video paljastaa, kärsitkö trypofobiasta 0:39
KATSO MYÖS: Onko sinulla trypofobia? Katso video ja saat tietää, podetko reikä- ja rykelmäkammoa.

Prinssi Harry paljastaa kärsineensä julkisten paikkojen pelosta. Fobia voi rajoittaa pahimmillaan elämää merkittävästi.

Prinssi Harry paljastaa tuoreessa kirjassaan kamppailleensa agorafobian eli julkisten paikkojen pelon kanssa, kirjoittaa Today.

– Olin agorafobinen, mikä oli miltei mahdotonta, huomioon ottaen julkisen roolini, Harry kertoo muistelmateoksessaan Spare.

Harry muistelee teoksessaan, että hän miltei pyörtyi pitäessään erästä puhetta, jota ei voinut perua tai siirtää. Harry kertoo kirjassa, että hänen vanhempi veljensä prinssi William tuli lavan taakse naureskelemaan puheen jälkeen, että Harry näytti aivan likomärältä.

– Juuri hän kaikista maailman ihmisistä. Hän oli paikalla, kun sain ensimmäisen paniikkikohtaukseni. Katen kanssa. Ajoimme poolo-otteluun Gloucestershireen heidän Range Roverillaan. Istuin takana ja Willy vilkuili minua taustapeilistä. Hän näki minut hikoilemassa, punanaamaisena, Harry kirjoittaa.

– "Oletko kunnossa Harold?" En ollut. Se oli usean tunnin reissu ja aina muutaman kilometrin välein halusin pyytää häntä ajamaan tien sivuun, jotta olisin voinut hypätä ulos ja haukkoa henkeä.

Mutta millaista oireilua agorafobiaan liittyy ja miten sitä hoidetaan?

Mitä agorafobiasta kärsivä pelkää?

Agorafobia on ahdistuneisuushäiriö, josta kärsivä kokee intensiivistä pelkoa ja ahdistusta tilanteissa, joista olisi hankala paeta, selittää Bostonissa toimiva psykologi Jacqueline Bullis.

Tällaisia tilanteita saattavat olla esimerkiksi lentomatkustaminen tai muut matkustustavat, jonossa seisominen, väkijoukossa oleilu, elokuvissa tai teatterissa käyminen tai niinkin arkipäiväiset asiat kuin ruokakaupassa käyminen tai parturilla käynti. Yleisesti ottaen paikkoja, joissa saattaa tuntea olevansa loukossa, josta tulisi äkillinen tarve lähteä, Bullis selittää.

– Agorafobian ajateltiin ennen olevan avoimien tilojen pelkoa, mutta nykyään ymmärrämme sen enemmän pelon pelkona, Bullis kertoo Todaylle.

Terveyskirjasto viittaa agorafobiaan myös sen kansankielisellä nimellä, eli "torikammolla". 

Agorafobiasta kärsivä saattaa usein kokea ahdistaviksi paikat,  joissa voi joutua noloksi koettuun tilanteeseen ja toisten katseiden kohteeksi yrittäessään päästä pois. Usein agorafobiaan liittyvä välttämiskäyttäytyminen johtuu juuri pelosta saada paniikkikohtauksen oireita.

Oireet saattavat sisältää muun muassa ripulia, oksennusta, huonoa oloa, hikoilua, rintakipuja sekä huimausta.

Miten julkisten paikkojen pelko vaikuttaa elämään?

Jos julkisten tilojen pelosta kärsivä alkaa välttelemään oireita aiheuttavia paikkoja, fobia saattaa alkaa rajoittamaan elämää nopeastikin. Vakavimmissa tapauksissa ihminen ei Bullisin mukaan lähde välttämättä lainkaan kotoa.

– Jonkun maailmasta tulee pienempi ja pienempi, Bullis toteaa.

Agorafobiasta kärsivä saattaa myös pyrkiä pitämään kaiken hyvin siistinä ja alkaa vältellä erilaisia aktiviteetteja, kuten kuntoilua, seksiä, kofeiinipitoisten juomien juomista tai kauhuelokuvien katsomista, sillä nämä aiheuttavat sydämen tykytyksiä tai muita fyysisiä tuntemuksia, jotka saattavat laukaista heissä vahvoja tunteita tai tuntua muutoin ahdistavalta.

Julkisten paikkojen pelkoa voi olla hankala aistia muista ihmisistä, kuten esimerkiksi juuri prinssi Harrysta.

– Emme usein näe näkyvästi jonkun ahdistuksen määrää, mikä voi selittää myös joissain tapauksissa Harryn tilannetta. On mahdollista, että hän asettaa itsensä näihin tilanteisiin ja se on hänelle uskomattoman ahdistavaa ja uuvuttavaa, Bullis pohtii.

Bullisin mukaan monille agorafobiaa sairastaville ihmisille ystävän, rakkaan tai jonkun, jonka kanssa he tuntevat olonsa turvalliseksi, seura vähentää usein merkittävästi heidän ahdistustaan.

Itsehoitoa sekä psykoterapiaa

Terveyskirjaston mukaan julkisten paikkojen pelkoa voidaan lievittää itsehoito-ohjelmilla sekä hoitaa psykoterapioiden sekä psyykelääkkeiden avulla.

Itsehoito-ohjelmissa peloista kärsivä totuttelee asteittain pelkoa herättävään tilanteeseen. Pelkoja voi yrittää lievittää myös mielikuvaharjoitteiden ja rentoutusmenetelmien avulla.

Peloista vapautumisen kannalta on tärkeää, että fobiasta kärsivän henkilön lähimmät ihmiset ymmärtävät erilaisiin tilanteisiin liittyvän paniikinomaisen pelon asteen. Terveyskirjaston mukaan pelkojen mitätöinti pahentaa niiden hallinnan tai sietämisen oppimista.

Katso myös: Pilaako hammaslääkärin pelko suomalaisten hampaat?

Pilaako hammaslääkärin pelko suomalaisten hampaat? 9:04
Haastattelussa PlusTerveyden hammaslääkäri XiaoBai Bao.

Lue myös:

    Uusimmat