Yllättävä apu paniikkikohtauksen iskiessä: "Mainio terapiakikka"

Ina Mikkola kertoo avoimesti, miltä paniikkikohtaukset tuntuvat: "Nyt mä kuolen" 10:26
KATSO MYÖS: Ina Mikkola kertoo avoimesti, miltä paniikkikohtaukset tuntuvat: "Nyt mä kuolen".

Huomion vieminen muualle paniikkikohtauksen iskiessä voi auttaa lieventämään kohtausta ja saada sen loppumaan nopeammin, sanovat asiantuntijat.

TikTokissa leviää teoria, jonka mukaan paniikkikohtauksen iskiessä apua kannattaa hakea kirpeistä karkeista.

Vaikka ajatus kuulostaa melko kaukaa haetulta, USA Todayn haastattelemien asiantuntijoiden mukaan siinä on itseasiassa jopa perää.

Vie huomio muualle kuin paniikkikohtaukseen

Yli kaksi miljoonaa kertaa katsotulla TikTok-videolla nainen kertoo, että hänen terapeuttinsa kehotti häntä syömään kirpeitä karkkeja aina kun hän tuntee, että paniikkikohtaus iskee. 

Niksiä testanneen naisen mukaan mikään muu ei ole auttanut rauhoittamaan paniikkikohtauksia samalla tapaa, kuin todella kirpeät karkit.

– Kirpeiden tai mausteisten karkkien syömisessä ahdistuksen ja paniikkikohtauksen helpottamiseen on ehdottomasti perää. Se on mainio "terapiakikka", joka on käytännöllinen, koska voit kantaa kirpeitä karkkeja mukanasi minne vain, mielenterveysneuvoja Catherine Del Toro kommentoi USA Todaylle.

– Syömällä jotain kirpeää tai mausteista, edistät maadoittavaa tekniikkaa, joka rohkaisee sinua keskittymään nykyhetkeen, pysäyttää pelon kierteen ja viestii aivoillesi, ettet ole todellisessa vaarassa, jolloin paniikkikohtaus voi muuttua miedommaksi ja lopulta päättyä kokonaan, Del Toro selittää.

Terveyskirjaston mukaan paniikkikohtaukselle on ominaista, että oireet kehittyvät äkillisesti. Kohtaus voi kestää muutamasta minuutista noin puoleen tuntiin.

Väliaikainen apu, muttei hoitokeino

Samaan ideaan perustuvat psykoterapeutti Stephanie Sarkisin mukaan myös syvään hengittäminen, käsityöt, jooga sekä muut tietoisuusharjoitukset, kuten kaikkien sormien koskettaminen peukalolla.

Sarkis kuitenkin huomauttaa, että harhautuksista tulee ajan kuluessa tehottomampia kun totut niihin, joten onkin hyvä vaihtaa tekniikoitaan ajoittain.

– Kun olemme paniikissa, mitä enemmän ajattelemme sitä, sitä pahemmaksi se muuttuu ja sitä enemmän sympaattinen hermosto aktivoituu. 

– Mutta kun huomiomme on muualla, alamme käyttää myös aivojen muita osia, Sarkis sanoo ja toteaa voimakkaan kokemuksen, kuten todella kirpeiden karkkien vievän huomion helpommin muualle. 

Sekä Catherine Del Toro että Sarkis muistuttavat, että vaikka kirpeät karkit saattavat tuoda paniikkikohtauksista kärsivälle väliaikaisen helpotuksen ja apukeinon, ei niillä voi kuitenkaan hoitaa ahdistusta ja paniikkikohtauksia tai niitä aiheuttavia syitä.

– Älkää olettako tämän parantavan traumaa, joka johtaa paniikkikohtauksiin. Mutta tämä voi ehdottomasti auttaa lieventämään paniikkikohtauksia ja tuomaan nopeamman helpotuksen, Del Toro toteaa.

Katso myös: Paraneeko masennus nopeasti lääkkeillä?

Paraneeko masennus nopeasti lääkkeillä? 0:36
Psykoterapeutti ja SDP:n kansanedustaja Ville Merinen, tuttavallisemmin terapeutti Ville, murtaa MTV Katsomon uudessa Masennusmyytit-sarjassa masennuksen hoitoon liittyviä myyttejä.

Lue myös:

    Uusimmat