Andrew pelkää virtsata julkisilla paikoilla – kertoo miten salattu vaiva vaikuttaa elämään

Toimiston vessat vaihdettiin unisex-vessoiksi – näin muutos vaikutti 1:41
Millaisia tunteita herättää vessojen vaihtuminen unisex-vessoiksi? Kysyimme! Kyseiset vessat ovat yksilökoppeja, eli kyseessä ei ole useamman kopin jaettava, aulatilallinen WC.

Ujon rakon ongelmasta kärsivä Andrew kertoo The Sun -lehdelle, millaisia vaikeuksia vaivasta voi aiheutua.

Andrew Smith, 73, kärsii harvinaisesta ja melko huonosti tunnetusta psyykkisestä vaivasta, ujon rakon ongelmasta eli paruresiksesta.

Kyseisestä vaivasta kärsivillä ihmisillä on vaikeuksia virtsata julkisilla paikoilla – toiset pystyvät siihen vain kotona, tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Toisilla ongelma on kehittynyt niin pahaksi, että he tarvitsevat rakon tyhjennykseen katetrin.

Ongelmaan saattaa liittyä pakko-oireisia ja paniikkihäiriöitä sekä traumaattisia kokemuksia, jotka aiheuttavat pelkoa. Paruresiksen hoito on haastavaa, sillä moni ei halua ottaa ongelmaansa puheeksi. Vaivaa saattaa myös ilmetä eriasteisena.

– On heitä, jotka pystyvät käymään vessakopeissa, mutta eivät pisuaareilla. Sitten on heitä, jotka pystyvät käymään vessassa vain kotonaan. Mutta silloin, kun ongelma on vakava, myös kotitilanteissa virtsaaminen on haastavaa, Andrew luettelee.

Rajoittaa sosiaalista elämää

Andrew'n ensimmäiset muistikuvat ongelmasta kantautuvat varhaislapsuuteen. Hän koki julkiset vessat ahdistaviksi paikoiksi vain vähän päälle kolmevuotiaana.

– Muistan olleeni todella levoton ja ahdistunut siinä tilanteessa, Andrew kertaa.

Kouluikäisenä hän kävi koulun vessassa vain, jos se oli täysin tyhjä.

Andrew ei ole eläessään käynyt pubeissa, sillä juottoloissa yksin vessassa käyminen olisi sula mahdottomuus – saati oluen nauttiminen ilman, että vessahätä yllättäisi kesken illanvieton.

Aivan kuten syömishäiriöinen ajattelee ruokaa alvariinsa, ujon rakon ongelman omaava käyttää paljon aikaa pohtiessaan, miten hoitaa vessajärjestelyt päivänsä aikana.

– Se vaikuttaa sosiaaliseen elämään. Se on alitajuisesti mielessä jatkuvasti.

Moni vaivasta kärsivä on pitkäaikaistyötön

Andrewn mukaan osa vaivasta kärsivistä ei pysty käymään työssä pelkonsa vuoksi.

Tämän vuoksi moni ujon rakon ongelmasta kärsivä jää pitkäaikaistyöttömäksi, kun he eivät uskalla tarttua työtarjouksiin, jotka vaatisivat kotoa poistumista.

Vaiva pidetään salassa – löytyy yllättävän monelta

Joskus vaivasta kärsivä ei kykene edes asumaan esimerkiksi kerros- tai rivitaloissa naapuriasunnoista kantautuvien äänien vuoksi.

– Eräs naisopettaja asui vanhempiensa kanssa heidän kotitalossaan, jossa oli kolme vessaa. Kun hän muutti omaan asuntoon, hän jäätyi aina, kun kuuli yläkerrasta askelten ääniä.

– Kun hänen miesystävänsä jäi hänen luokseen yöksi, hän ei voinut käydä pissalla. Kun mies nukkui, nainen hyppäsi autoonsa, ajoi 10 minuutin päähän vanhempiensa luokse vessaan ja ajoi takaisin. Ja tämän kaiken hän salasi mieheltään, Andrew kertoo esimerkkinä.

Kyseisestä vaivasta kärsivä kokeekin usein suurta häpeää ja ahdistusta, eikä hakeudu hoidon piiriin ongelmansa vuoksi. Siksi vaiva ei olekaan kovin tunnettu, eikä ole olemassa dataa siitä, kuinka moni ihminen todellisuudessa kamppailee kyseisen ongelman kanssa.

Joidenkin tietojen mukaan Yhdysvalloissa jopa 20 miljoonaa ihmistä kärsii ujon rakon ongelmasta. Isossa-Britanniassa kyseisestä vaivasta kärsii jopa 4,6 miljoonaa. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat