Prinssi Charles ja herttuatar Camilla avioituivat 15 vuotta sitten – näin Britannian vihatuin nainen on ottanut paikkansa hovissa

3:38
Näin prinssi Charles vietti 70-vuotissyntymäpäiväänsä marraskuussa 2018

Prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla viettävät 9. huhtikuuta jo 15. hääpäiväänsä.

Kun Camilla Parker Bowles asteli vihille prinssi Charlesin kanssa 9. huhtikuuta vuonna 2005, hän jännitti mahdollisesti enemmän kuin moni muu morsian – eikä ainoastaan siksi, että hän sattui naimaan Britannian tulevan kuninkaan.

Avioliittoa edelsi pitkään salassa jatkunut suhde. Walesin prinssin suurta rakkautta on luonnehdittu jopa Britannian vihatuimmaksi naiseksi, sillä Camilla leimattiin 1990-luvulla syylliseksi prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioeroon.

Diana puhui Camillasta julkisuudessa pisteliäästi kutsuen tätä muun muassa "avioliittonsa kolmanneksi henkilöksi" ja "rottweileriksi".

– Kun hän kerran saa jonkun hampaisiinsa, hän ei päästä enää irti, Dianan kerrotaan perustelleen rottweiler-vertaustaan.

Camilla on kuitenkin vuosien saatossa onnistunut ottamaan paikkansa brittihovissa sekä pikkuhiljaa voittanut puolelleen myös kansan hyväksynnän.

– Camilla on Charlesin tukena, mitä hyvänsä he tekevätkään, arvioi Cornwallin herttuattaren elämäkerran kirjoittanut Penny Junor brittilehti Mirrorille syitä sille, että Camillan maine on parantunut.

– Camilla antaa hänelle voimaa ja Charles tarvitsee häntä, hän jatkaa ja arvioi suhteen olevan hyvin onnellinen.

– He saavat toisensa nauramaan, mikä on avain kaikkeen. En usko, että Charles olisi tänä päivänä kuka hän on, jos hänen olisi täytynyt luopua Camillasta.

Walesin prinssi iski silmänsä Camilla Shandiin poolo-ottelussa jo 1970-luvun alussa, mutta Camilla tapaili jo tuolloin Andrew Parker Bowlesia. Juttu lopahti lopullisesti Charlesin lähdettyä ulkomaille laivaston kanssa, sillä Camilla vastasi tuolloin myöntävästi Andrew'n kosintaan. 

Vaikka Charles oli murtunut, pysyi hän ystävinä Camillan kanssa ja vieraili jopa tämän perheen luona. 

Vuonna 1981 Charles avioitui nuoren Dianan kanssa ja satuhäitä seurattiin ympäri maailmaa television välityksellä. Liiton on kuitenkin sittemmin kerrottu olleen onneton alusta asti, ja parin muutettua erilleen vuonna 1992 Diana syytti useaan otteeseen tästä nimenomaan Camillaa.

Myös kuningatar Elisabetin on kerrottu luonnehtineen Camillaa "ilkeäksi naiseksi" ja sanoneen Charlesille, ettei tämän tulisi olla missään tekemisissä Camillan kanssa.

– Camillasta tuli vihattu ympäri maailmaa, elämäkerturi Junor luonnehtii.

Charles ja Diana erosivat virallisesti vuonna 1996 asuttuaan jo useita vuosia erillään. Prinsessa menehtyi vain vuotta myöhemmin traagisesti auto-onnettomuudessa. 

Niin ikään vuonna 1995 Andrew Parker Bowlesista eronneen Camillan kerrotaan tukeneen Charlesia kaikessa hiljaisuudessa. Yhdessä pari nähtiin julkisesti ensimmäisen kerran kuitenkin vasta vuonna 1999.

Kuningattarelle Charlesin suhde Camillaan ei ollut helppo pala purtavaksi. Vuonna 2000 kuningatar jopa kieltäytyi osallistumasta poikansa 50-vuotispäiville, mikäli Camilla on paikalla.

Vielä samana vuonna kolmikko kuitenkin edusti samoissa juhlissa, mikä tulkittiin merkiksi siitä, että kuningatar alkaa vähitellen myöntyä ajatukseen poikansa ja suhteesta Camillaan.

Kun hääkellot lopulta soivat viisi vuotta myöhemmin, ei kuningatarta nähty paikalla paikalla siviilivihkimisessä, mutta hän ja prinssi Philip osallistuivat kuitenkin myöhemmin hartauteen ja hääjuhlaan, missä kuningattaren on sanottu toivoneen puheessaan pelkkää hyvää hääparille.

Vuonna 2012 kuningatar ilmaisi lopulta hyväksyntänsä myöntämällä Camillalle virallisesti kuninkaallisen tittelin. Myöhemmin samana vuonna Elisabetin timanttiriemujuhlassa Camilla istui kuningattaren vieressä hevosvaunuissa, minkä luonnehdittiin olevan valtava harppaus välien lämpenemisessä.

Camillasta ei kuitenkaan tule virallisesti kuningatarta, kun Charles aikanaan kruunataan kuninkaaksi.

– Mutta hän tulee olemaan Charlesin tukena aina, Junor muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja