Prinsessojen keittokirja

Kokkaaminen kuvilla kyllästetyistä keittokirjoista on nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus. Keittokirja valitaan herkullisten studioruokien perusteella, eikä reseptiikkaan juurikaan jaksa paneutua. Vasta ensimmäinen kirjan ohjeilla valmistettu ruoka kertoo hankinnan onnistumisasteen.

Näiden kiiltävien ja värikkäiden kirjojen varjoon jää moni harmaantunut keittokirjaklassikko, jotka kuitenkin osoittautuvat oikeiksi aarteiksi. Prinsessojen keittokirja vuodelta 1934 on juuri tällainen, oikea löytöjen löytö. Sitä ei enää löydä kirjakaupoista, vaan vasta ahkeran etsinnän jälkeen antikvariaatista. Toinen mahdollisuus on kirjan periytyminen isotädin tai -äidin arkistoista. Mutta jos sen saa käsiinsä, ei voi kuin huokaillen selaille kirjan harvoja, mutta informatiivisia kuvia ja ihmetellä ajan kulkua. Kirjassa havainnollistetaan kaikki sokerin kehräämisestä paperivuokien rypyttämiseen (siis niiden joita nykyisin voi ostaa kaupasta satojen kappaleiden pakkauksissa).

Kirjan kirjoittaja Jenny Åkerström-Söderström on ollut aikoinaan Tukholman tunnetuimman talouskoulun omistaja ja johtaja. Suuri keittokirja on saanut lisänimekseen (mutta vain suluissa) Prinsessojen keittokirja, koska Åkerstöm on ollut myös Ruotsin kuninkaallisen perheen tyttärien kotitalousopettajana. Kirjasta löytyykin Prinsessakakkujen ohjeita kolmin kappalein, Margareetan, Märthan ja Astridin.

Kirja on tulvillaan hykerryttäviä ohjeita. Monet nykyisin eineksinä, perinneravintoloiden ruokina tai konditoriatuotteina tunnetut ruoat ovat kirjassa ohjeineen alkuperäisimmässä muodossaan. Kirjasta löytyy resepti niin krokaanin, griljeeratun vasikanpään, jänispiirakan kuin parsakohokaan tai mousseline-kastikkeen valmistamiseen.

Jos tuntuu, ettei nykykirjojen ohjeet tuota enää tyydytystä tai ihailet aitoa käsityötä, löydä tämä kirja. 1934 kirjan suomentajat Kerttu Olsoni ja Ida Pekari kirjoittavat: Keittokirjan tekijän omia sanoja käyttääksemme toivomme, että tästä keitto-oppaasta muodostuisi luotettava apu niin hyvin nuorille vasta -alkajille kuin kokeneemmillekin emännille, jotka tahtovat uudenaikaistaa ja yksinkertaistaa ruokataloutensa.

(MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja