Mainos

Presidentti Karzain lankomies kehuu suomalaisia

Matkalla afganistanilaisen kenraalimajurin luo ohitetaan monta aseistettua vartijaa. Työhuoneen perällä, syvällä nojatuolissa istuu sillä tavalla vaikuttavan näköinen mies, että kun hänellä on asiaa, muut luultavasti ovat hiljaa ja kuuntelevat.

– Tervetuloa. Kiitos, kun tulitte, sanoo kenraalimajuri Zalmay Wesa ja paiskaa kättä.

Wesa on Afganistanin armeijan 209:nnen armeijakunnan komentaja. Hän on vastuussa Pohjois-Afganistanin puolustamisesta. Se sujuu kenraalimajurin mukaan oikein hyvin. Sana ”valmius” toistuu puheessa usein. Afganistanin armeijalla on valmius ottaa turvallisuusvastuu, kun Isaf-joukot poistuvat maasta ensi vuoden loppuun mennessä.

Wesa huomauttaa, että armeija on jo toteuttanut lukuisia operaatioita menestyksekkäästi. Hän listaa pari esimerkkiä.

Wesa uskoo, että armeija saa ulkomaisten liittolaistensa avulla Afganistanista turvallisen maan. Se vaatii kuitenkin aikaa, eikä tuhoilta voi välttyä. Hän kehuu suomalaisia ja ruotsalaisia operaatioiden suunnitteluavusta ja huomauttaa, että Pohjois-Afganistan on maan turvallisinta aluetta.

– Maan muista osista en tiedä, olemme vastuussa pohjoisesta.

Wesan mukaan sotilaat puhaltavat yhteen hiileen ja harjoittelevat hyvin. Isaf-neuvonantajien opetus on kuitenkin tarpeen, koska miehet ovat nuoria ja taistelussa tarvittavat taktiikat muuttuvat. Suuriksi haasteiksi hän nimeää ilmatuen ja raskaiden aseiden riittämättömyyden.

-Jos poliitikot saavat nämä asiat ratkaistua, meillä ei ole mitään ongelmia, Wesa uskoo.

”Hallitusta ei voi vahingoittaa”

Wesa vastaa joihinkin kysymyksiin hyvin perusteellisesti. Hän tuntuu pohtivan asioita juurta jaksain. Välillä on vaikeaa tulkita, onko mies lopettamassa vastaustaan vai pääsemässä vasta vauhtiin.

Kiperien kysymysten kohdalla kenraalimajuri hieman huoahtaa ja ilme kiristyy. Tällaisen reaktion synnyttää esimerkiksi tiedustelu terroriryhmien uhkasta. Vastaus on kuitenkin kylmänviileä.

– On vaikeaa sanoa mitään, koska esimerkiksi itsemurhaiskujen tekijöistä ei saada tietoja. Hyökkäykset kuitenkin näyttävät heidän heikkoutensa, eikä yksikään heistä voi vahingoittaa hallitusta.

Al-Qaidaa ei ole Wesan mukaan näkynyt Pohjois-Afganistanissa. Muualla maassa taistelijoita voi olla jonkin verran, hän lisää.

Armeija turvaa, kansa valitsee

Wesan suuressa työhuoneessa on paljon kehystettyjä valokuvia. Monissa niistä poseeraa presidentti Hamid Karzai, joka on hänen puolisonsa veli. Karzai ei voi jatkaa ensi vuoden jälkeen maan johdossa, koska on ollut enimmäismäärän eli kaksi kautta virassaan. Wesa väistää kysymyksen siitä, onko Karzain valtakauden loppu ongelma.

– Meidän tehtävämme on ylläpitää turvallisuutta, kansan tehtävä on valita.

Entäpä huolettaako se, jos Afganistanin ulkomailta saama tuki putoaa tulevina vuosina? Riittääkö armeijalle tarpeeksi rahaa?

– Meillä on Afganistanissa sanonta, että jos haluaa norsun, kannattaa hankkia norsulle talo, kenraalimajuri vastaa ja kiittää haastattelusta.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.