Praha nimeää aukion murhatun Putin-kriitikon mukaan – poliitikot kiistävät trollaavansa Venäjää

Tsekin pääkaupungin Prahan valtuusto päätti maanantaina nimetä uudelleen aukion, jonka vieressä sijaitsee Venäjän suurlähetystö. Aiemmin "tammenterhojen aukiona" tunnettu paikka on jatkossa Nemtsovin aukio.

Aukio on nimetty murhatun venäläisen oppositiopoliitikkoa Boris Nemtsovin mukaan. Presidentti Vladimir Putinin kriitikkona tunnetun Nemtsovin kuolemasta tulee torstaina kuluneeksi viisi vuotta, ja nimeämisseremonia pidetään silloin.

Hänet ammuttiin Moskovassa Kremlin lähistöllä, ja teosta tuomittiin lopulta viisi miestä. Murhan tilaaja on kuitenkin jäänyt hämärän peittoon.

Päätöksen voisi nähdä hyvinkin suorana näpäytyksenä Venäjää kohtaan, mutta nimeämisaloitteen tekijät kiistävät tämän.

– Teemme tämän demokratian ja ihmisoikeuksien tukemiseksi, koska ne ovat olleet Tsekin ulkopolitiikan kulmakiviä Václav Havelin presidenttikaudesta lähtien. Niitä on vain heikennetty viime vuosina, sanoi Vihreän puolueen Petr Kutílek yleisradioyhtiö BBC:lle.

Kolme muutakin kaupunkia nimennyt paikkoja Nemtsoville

Praha ei ole suinkaan ensimmäinen kaupunki, joka nimeää paikkoja Nemtsovin mukaan. Aiemmin esimerkiksi Washington nimesi Venäjän lähetystön edessä kulkevan kadunpätkän Boris Nemtsov Plazaksi.

Myös Liettuan pääkaupungissa Vilnassa Venäjän suurlähetystön edessä oleva aukio on nyt Nemtsovin aukio. Kiovassa murhatun oppositiojohtajan mukaan on nimetty puisto.

– On hyvin tärkeää, että hänen nimensä pysyy esillä. Venäjän tulevan johdon on otettava vastuu murhan tutkimisesta, sanoi Nemtsovin tytär Zhanna Nemtsova uutiskanava CNN:lle.

Prahassa aiotaan kunnioittaa myös toisen murhatun venäläisen, toimittaja Anna Politkovskajan muistoa. Hänen mukaansa aiotaan nimetä puistopromenadi Venäjän lähetystön takana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja