Mainos

Porvoo: 21 cm, Utsjoki Kevo: 0,1 cm – ja lumikäärme tupruttaa yhä lisää lunta etelään

1:55

Lunta tupruttaa taivaan täydeltä lisää seuraavat pari päivää, joten lunta kertyy parisen kymmentä senttiä lisää, ennustaa päivystävä meteorologi Joanna Rinne Forecalta.

Lumisade taukoaa torstaiksi ja perjantaiksi, mutta runsaat lumisateet jatkuvat jälleen viikonloppuna. Rinteen mukaan tällaisia lumimyräköitä on muutaman kerran talvessa.

– Meillä on sula meri, jonka vuoksi kosteus tiivistyy sateiksi ja tulee näin pakkasella lumena alas. Tähän sääilmiöön liittyy etelän tai kaakon suuntaiset tuulet, mutta tänään tuuli on kollisesta. Tämän säätyypin vuoksi lumisateet kiemurtavat lumikäärmeen lailla Hanko-Helsinki-Porvoo-Kotka linjalla, sanoo Rinne.

Pitkissä kymmenen päivän ennusteissa on näkyvissä kuitenkin lämmin jakso, joka kuitenkin on vielä epävarma, sillä usein näin pitkässä ennusteessa lämmin jakso siirtyy moneenkin kertaan eli ei ole vielä varmaa, että lumet sulaisivat lähiaikoina.

Sadetutka

Lumisinta etelässä

Rinteen mukaan etelästä löytyy ehdottomasti lumisimmat paikat.

– Etelä-Suomen lumisuus ei ole meillä ensimmäinen kerta. Paksuin lumipeite on aamun mittauksissa Porvoossa, jossa on lunta peräti 21 senttiä. Täysin lumetonta on pohjoisessa esimerkiksi Torniossa ja Utsjoki Kevolla on lunta vain 0,1 senttiä. Maa on yhä mustana joissakin paikoissa länsirannikolla esimerkiksi Porissa ja Kokkolassa, sanoo Rinne.

Rinteen mukaan tämän kaltainen säätyyppi on tuonut aikoinaan Porin lähistölle päivässä lähes 70 senttiä lunta. 

Helsinki-Vantaan mittauspisteessä lumensyvyys on 17 senttiä, vaikka keskimääräisten tilastojen mukaan maan pitäisi olla nyt täysin lumeton.

Luvassa poikkeuksellisen sateinen talvi

Rinteen mukaan pitkissä ennusteissa koko talvesta on tulossa erittäin sateinen.

–  Sade-ennusteessa alkutalvena tulisi tavanomaisia sademääriä, mutta helmi-maaliskuussa olisi sen sijaa poikkeuksellisen sateista. Jos sade tulee lumena, niin luvassa on erittäin luminen talvi, sanoo Rinne.

Rinteen mukaan lämpötilaennuste puolestaan lupaa keskimääräistä lämpimämpää.

– Jos tämä lämpötilaennuste toteutuu, niin vaarana on, että sateet tulevat etelärannikolla myöhemmin talven mittaan räntänä tai silkkana vetenä, jolloin maa on muuttuu harmaksi loskasta. Sadetta on siis luvassa runsaasti koko talven, mutta on vielä epävarmaa tuleeko se etelässä koko talven lumena vai myöhemmin suoranaisena vetenä, päättää Rinne.

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.