Portaiden kävely voi pudottaa sydänsairauden riskiä – jo näin pienellä määrällä "merkittäviä hyötyjä"

Vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Lihaksiston iästä jopa 20 vuotta pois" 6:25
KATSO MYÖS: Videolla ylilääkäri Jan Sundellin vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Jo kaksi kertaa viikossa ja neljä liikettä riittää"

Valitsetko edelleen hissin portaiden sijaan? Tee itsellesi terveysteko: tutkimuksen mukaan portaiden kävely voi vähentää sydänsairauden riskiä jopa viidenneksellä.

Portaiden nouseminen voi Tulanen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla.

Saavuttaakseen portaiden nousun sydänterveyshyödyt, tulisi päivittäin nousta 50 askelman verran. Lääketieteen tutkijoiden mukaan tämä määrä porrasnousua voi olla terveydelle hyödyllisempää kuin 1 000 askeleen kävely tasaisella maalla, kertoo New York Post.

Lyhyet ja intensiiviset portaiden kiipeämisen sarjat ovat aikaa säästävä tapa parantaa sydän- ja hengityselimistön kuntoa, kertoo tutkimuksen toinen kirjoittaja lääketieteen professori Lu Qi tutkimustiedotteessa.

50 askelmaa riittää, mutta säännöllisyys on tärkeää

Selvittääkseen porraskävelyn hyötyjä Qi kollegoineen analysoi aikuisten terveystietoja Ison-Britannian biopankin keräämiä tietoja hyödyntäen. Biopankki sisältää yli 458 000 aikuisen terveys- ja elämäntapatietoja.

Terveystietojen perusteella tutkijat laskivat ihmisten alttiutta sydän- ja verisuonitaudeille heidän sukuhistoriansa, vakiintuneiden riskitekijöiden, elämäntapatottumusten ja portaiden kiipeämistiheyden perusteella. Tutkimuksessa käytettiin ihmisten tietoja 12,5 vuoden aikajaksolta.

Atherosclerosis-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, jotka kiipeävät säännöllisesti 50 askelmaa päivässä, oli lähes 20 prosenttia pienempi sydänsairauksien riski.

Porraskävely haastaa lihaksia, motoriikkaa ja sydäntä

Koska portaita löytyy lähes joka puolelta, pitävät tutkijat porraskävelyä halpana matalan kynnyksen tapana pienentää sydänsairauksien riskiä.

Porraskävelystä saa irti sellaisia hyötyjä, joita kävelystä tai useasta muustakaan liikuntamuodosta, ei asiantuntijoiden mukaan saa, kertoo New York Post.

Portaiden kiipeäminen vaatii käyttämään enemmän lihaksia, kuten myös jonkin verran tasapainoa ja motorisia taitoja.

Jo lyhyt porrastreeni aktivoi pakaralihaksia, takareisiä ja pohkeita sekä keskivartalon lihaksia, tohtori Nicolas Berger huomauttaa.

Lisäksi se vaatii paljon aktiivisuutta sydämeltä ja verisuonilta, minkä vuoksi moni hengästyy kiivetessään portaita, Berger kertoo.

Näillä lyhyillä, ajoittaisilla toimintajaksoilla on suuria etuja sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Ne voivat merkittävästi nostaa sykettä ja hapenottokykyä ja aiheuttaa positiivisia muutoksia kehoon. Vaikka 50 askelmaa päivässä voi kuulostaa vähältä, on siitä merkittäviä hyötyjä, Berger kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat