Nämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
KATSO MYÖS: Näin vähennät sokerin syöntiä helposti! Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vinkit

Tutkijat havaitsivat, että tietynlainen ruokavalio auttoi pienentämään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. 

Tietyt ruoat voivat auttaa pienentämään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, raportoidaan European Heart Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksen tuloksista uutisoi Health-sivusto.

Terveyttä edistävään ruokavalioon kuului paljon kokonaisia hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, kalaa ja täysrasvaisia maitotuotteita.

Laaja kansainvälinen tutkimusaineisto

Tutkimuksessa analysoitiin kuudesta kansainvälisestä tutkimuksesta saatua dataa. Osallistujia oli 80 eri maasta yhteensä 245 000.

Osallistujien joukossa oli sydän- ja verisuonitauteja sairastaneita sekä niitä, joilla sellaisia ei ollut.

Lisää laadukkaita asioita ruokavalioon

Tutkimusta johtanut kanadalaisyliopiston professori Andrew Mente kommentoi asiaa Health-sivustolle:

– Parhaimman tuloksen ennenaikaisten sydän- ja verisuonitautien sekä kuolemien välttämisessä maailmanlaajuisesti uskotaan tulevan siten, että lisätään terveellisten elintarvikkeiden saantia kohtuullisesti, etenkin köyhemmillä alueilla.

Mente korosti tutkimuksen olleen maailmanlaajuinen. Siinä ei keskitytty korkeatuloisiin länsimaihin, kuten on hänen mukaansa tehty monissa aiemmissa tutkimuksissa.  Menten mukaan näissä tutkimuksissa havaitut tulokset eivät välttämättä päde matalamman tulotason maissa, joissa ongelmana on tiettyjen ruokien liikakulutuksen sijaan liian vähäisestä saannista johtuvat terveyshaasteet.

Sydän- ja verisuonitaudit yleinen sairaus

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan sydän- ja verisuonitaudit johtavat arviolta 17,9 miljoonaan kuolemaan joka vuosi. Kolmannes näistä kuolemista tapahtuu ennenaikaisesti alle 70-vuotiailla.

Epäterveellistä ruokavaliota pidetään tärkeimpänä riskitekijänä näille sairauksille. Epäterveellisenä pidetystä ruokavaliosta puuttuu muun muassa vihanneksia ja täysjyväviljoja.

– Tutkimus painotti ravinnon merkitystä ja sitä, että sydänystävällisten ruokien vähäinen saanti on yhteydessä huonoihin lopputulemiin, sanoo lääkäri Martha Gulati, joka työskentelee sydänsairauksien ehkäisyn parissa kalifornialaisessa sairaalakeskuksessa.

Sydänterveyden kannalta tärkeät ruoat

Tutkimuksen tekijät suosittelevat sisällyttämään päivittäiseen ruokavalioon:

  • Kahdesta kolmeen annosta sekä hedelmiä että vihanneksia
  • Kaksi annosta maitotuotteita
  • Yhden annoksen pähkinöitä

Viikottain kannattaisi popsia seuraavia asioita:

  • Kolmesta neljään annosta palkokasveja
  • Kahdesta kolmeen annosta kalaa

Mahdollisina korvikkeina Mente mainitsee yhden päivittäisen annoksen täysjyväviljaa sekä yhden annoksen käsittelemätöntä punaista lihaa tai siipikarjaa.

Ravisemusterapeutin kommentit

Ravitsemusterapeutti Sheri Berger kertoo tutkimuksen eroavan muista siinä, että ruokavalioon kuuluvien elintarvikkeiden rajoittamisen sijaan keskityttiin laajaan valikoimaan erilaisia ruokia, joita syödään kohtuudella.

– Havainnot viittaavat siihen, että on parempi kuluttaa paljon keskeisiä laadukkaita ruoka-aineita, kuten hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, palkokasveja, kalaa ja maitotuotteita kuin keskittyä rajoittamaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä ruokia, kuten täysrasvaisia maitotuotteita ja lihaa, hän sanoo.

Berger arvioi, että tätä PURE-ruokavaliota voi olla helpompi noudattaa, koska siinä keskitytään sisällyttämään ruokia eikä rajoittamaan niitä. Helppouden vuoksi voidaan saada parempia tuloksia sydämen ja verisuonten kannalta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten voit vähentäää lihan käyttöä ruokavaliossasi. Juttu jatkuu videon alla.

Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen 7:37
Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi.

Eräs havainto kiinnitti lääkärin huomion

Gulati kiinnitti huomiota siihen, mitä tutkimuksessa todettiin maitotuotteista. Sen mukaan ravitsevaan ruokavalioon voidaan sisällyttää kaksi päivittäistä annosta täysrasvaista maitoa, jogurttia tai juustoa.

– Tällä hetkellä ohjeenamme on, että tyydyttyneiden rasvojen käyttö lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tutkimus ei tue tätä ajatusta, hän sanoo.

Tyydyttyneitä rasvoja saadaan usein eläintuotteista. Gulati sanoo, että voidaan kenties joutua arvioimaan uudelleen täysrasvaisia maitotuotteita koskevat suositukset.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että tässä on enemmän kyse siitä, että ruokavalio oli kaiken kaikkiaan parempi, hän summaa.

Gulati sanoo tutkimuksen tuoneen myös lisää todisteita siitä, että sydämen terveyttä voi varjella syömällä enemmän sydänterveydelle hyväksi todettuja ruokia. Sellaisilla tarkoitettiin kalaa, pähkinöitä, vihanneksia ja palkokasveja.

Monipuolinen kasvisruokavalio kannattaa

Ravitsemusterapeutti Sheri Bergerin mukaan sydänsairauksia voi ehkäistä monipuolisella kasvisruokavaliolla. Syömämme ruoka vaikuttaa sydämeemme ja terveyteemme.

Tällaisessa ruokavaliossa keskitytään hedelmiin, vihanneksiin, palkokasveihin ja pähkinöihin. Mukaan voi kuulua myös maitotuotteita ja hyvää eläinproteiinia.

– Aterioihin voisi kuulua esimerkiksi iso annos värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia, hyvää proteiinia kalasta, lihasta, pähkinöistä ja/tai palkokasveista, kuitupitoisia täysjyvää, kuten tummaa riisiä, kvinoaa sekä maitotuotelähteitä, muutaman kerran päivässä.

– Yleisesti ottaen ei ole yhtä taikaruokaa tai jotain tiettyä ruoan ominaisuutta, joka itsessään suojaisi sydäntä.

Havainnoista ei kannata stressata

Asiantuntijat muistuttavat Healthille, että ohjeista ei kannata alkaa stressata. Jos et voi syödä tutkimuksessa mainittuja ruokia, et välttämättä ole suuremmassa riskissä sairastua sydän - ja verisuonitauteihin.

Tutkijoiden mukaan terveyshyödyt olivat suurimmat, kun ruokavaliopisteitä tuli neljä kuudesta. Kuusi oli korkein luku. Vaatimattomia lisähyötyjä tuli neljällä.

– Joten jopa kolmen tai neljän tällaisen ruoan saannin parantaminen tuottaisi huomattavan suojan, hän sanoo.

Lääkäri Martha Gulati sanoo, että pähkinät voidaan myös korvata kurpitsan tai chian siemenillä tai jauhetuilla pellavansiemenillä. Hän sanoo, että lisäravinteena nautittu leväöljy voi täyttää puuttuvan omega-3-rasvahapon tarpeen.

Ruokavalion laadukkuus on tärkeää

Gulatin mukaan sydänystävälinen terveellinen ruokavalio ei sisällä runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia. Sen ei tulisi sisältää myöskään transrasvoja, esimerkiksi paistettuja ruokia tai pakattuja leivonnaisia. 

– Tarvitsemme monipuolisuutta ruokavalioomme sekä ruokailemisen iloa. Tärkeää on sekä ruoka, mutta myös se, että meillä on mahdollisuus tehdä terveellisiä ruokavalintoja.

– Tärkeä tekijä on ravitsevista ruoista muodostuva ruokavalion kokonaislaadukkuus.

Katso myös video: Piinaako stressivatsa? Näin helpotat ärtynyttä suolen toimintaa

Piinaako stressivatsa? Näin ärtynyttä suolen toimintaa voi helpottaa 8:49
Ravitsemusterapeutti Kirsi Englund ja sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo keskustelivat Huomenta Suomessa vatsavaivojen hoidosta.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat