Politiikan toimittaja: Käynnissä on vaalien jälkinäytös – "Mitä porukkaa nämä perussuomalaiset ovat?"

Politiikan toimittaja: Käynnissä on vaalien jälkinäytös – "Mitä porukkaa nämä perussuomalaiset ovat ja voiko heidän kanssaan tehdä hallitusyhteistyötä?" 1:32
Politiikan toimittaja: Käynnissä on vaalien jälkinäytös – "Mitä porukkaa nämä perussuomalaiset ovat ja voiko heidän kanssaan tehdä hallitusyhteistyötä?"

Pitkäkestoisten neuvotteluiden jälkeen pystytetyn hallituksen ohjelmasta ei ole julkisuudessa juuri puhuttu, rasismikohuista senkin edestä.

Ensin elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) joutui eroamaan ennätysnopeasti, jonka jälkeen julkisuudessa on puitu valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rasistisia kirjoituksia.

Purran kritisoidut tekstit ovat tuoreimmillaankin muutaman vuoden vanhoja. Huomenta Suomessa käytiinkin keskustelua siitä, mikseivät ne ole nousseet näin näyttävästi esille aiemmin.

Kokeneen politiikan toimittajan Riikka Uosukaisen mukaan käynnissä on jälkinäytös.

– Poliitikot, hallitus, oppositio ja media käyvät läpi, mitä porukkaa nämä perussuomalaiset ovat ja voiko heidän kanssaan tehdä hallitusyhteistyötä. Voivatko he olla politiikan keskiössä ja päättävillä paikoilla, hän sanoo.

"Eihän tämä etene mihinkään"

Pääministeri Orpo on toistellut likimain joka ainoassa tiedotustilaisuudessa, että rasismikohut voisivat hänen puolestaan olla hiljalleen käsitelty. Fraasi "nyt aletaan toteuttaa hallitusohjelmaa" on kuultu muodossa tai toisessa lukuisia kertoja.

Uosukaisen mukaan Orpon toiveet ja todellisuus eivät kohtaa.

– Eihän tämä etene mihinkään. Joko pitää tapahtua jotain uutta tai tähän asiaan palataan syksyllä, hän katsoo.

Oppositiolle tilanne on herkullinen. Oppositiopuolueet pyrkivät vaikuttamaan nimenomaan RKP:hen, jolla on Orpon hallituksessa kokoaan merkittävämpi asema. 

Vaikka RKP:llä ei ole Ahvenanmaan edustajaa mukaan luettunakaan eduskunnassa kuin kymmenen kansanedustajaa, voisi puolue halutessaan opposition tuella kaataa hallituksen. 

Pysyykö hallitus kasassa?

– Se on hyvä kysymys. Voi sanoa, että se on fifty-fifty, fifty-sixty, Uosukainen heittää.

Onko hallitus toimintakykyinen kohujen jälkeen? 10:01
Katso politiikan toimittajien haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat