Poliisi rakensi Suutarilan asemieheltä takavarikoiduista räjähteistä pommin ja räjäytti auton – räjähdemies kuulustelussa videosta: "Hurjalta näyttää"

2:22
Video: Näin rumaa jälkeä pommi teki autolle.

Poliisi testasi Suutarilan räjähdemieheltä löytyneitä aineita ja rakensi mieheltä löytyneiden ohjeiden perusteella pommin. Räjähteessä käytettiin ammoniumnitraattia ja muita aineita vajaa neljä kiloa, kun miehellä niitä oli kolme kertaa isomman pommin tekemiseen.

Puolustusvoimien harjoitusalueella tehty räjäytys videoitiin ja liitettiin esitutkintaan.

– Hurjalta tämä video näyttää, 50-vuotias aseista ja räjähteistä syytetty mies sanoi kuulustelussa.

– Tarkoitukseni ei kuitenkaan missään vaiheessa ole ollut rakentaa tällaista pommia, mies sanoi ja myönsi tienneensä aineen tehokkaaksi.

Auto tuhoutui ja kauimmaiset sirpaleet taltioitiin 110 metrin päästä.

Videolla räjäytetään ensin yksi mieheltä löytyneistä putkipommiaihioista laittamalla sisään 140 grammaa ruutia. Sirpalevaikutus on melkoinen.

Putkipommi vastaa oikeastaan sirpalekranaattia, poliisin pommiasiantuntija kertoi esitutkinnassa. Räjähdysaineen avulla räjäytetään metallinen kuori ja saadaan sen palat lentämään ympäristöön.

– Kansainvälisestikin arvioiden [miehen] toiminta on ollut poikkeuksellisen määrätietoista ja hän on käyttänyt siihen paljon aikaa, pommiasiantuntija arvioi.

Kaikkinensa miehellä oli aineita noin 30 kilon räjähteen tekemiseen. 

Syytetty: "Olisin voinut rakentaa"

50-vuotiaalle suomalaissaksalaiselle miehelle luettiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa syyte törkeästä ampuma-aserikoksesta ja yleisvaarallisen rikoksen valmistelusta. Mies myönsi aseet, mutta kiisti valmistelleensa mitään iskua.

Syyttäjä ei oikeussalissa maininnut mitään kohdetta. Miehen mukaan sellaista ei ollut.

– Olen kuitenkin ollut tietoinen siitä mitä hallussani olleilla aineilla olisi voinut rakentaa ja mitä niillä olisi voinut tehdä. Aseilla olisi voinut ampua ihmisiä ja räjähteillä olisi voinut räjäyttää rakennuksia, mutta minulla ei ole koskaan ollut tällaista tarkoitusta, mies sanoi poliisikuulustelussa.

Varastohuoneessa materiaalia

Arsenaalia miehellä piisasi. Omien laillisten käsiaseiden, haulikkojen ja kiväärien lisäksi hänellä oli kaksi rynnäkkökivääriä ja muita laittomia aseita sekä tuhansia patruunoita.

Asunnosta Suutarilasta löytyi myös putkipommeja ja erilaisia räjähteiden valmistamiseen tarvittavia aineita.

Lisäksi miehen lukitussa huoneessa (kuva) oli muita tarvikkeita kaasunaamarista heittoveitsiin, murtovälineistä tietokonehakkerilaitteisiin ja poliisihaalareista pimeänäkölaitteeseen.

Teot ajoittuivat vuosiin 2010-2016. Elokuussa 2016 poliisi ratsasi asunnon, kun puoliso sattumalta löysi lukitun varaston ja ilmoitti poliisille. Juttu tuli oikeuteen vasta nyt.

Tietoa netistä

Ase miehellä oli ollut parikymppisestä asti. Mies kertoi kuulustelussa kiinnostuneensa räjähteistä noin vuonna 2005. Hän oli katsonut ohjeita netistä ja tilannut kirjoja.

– Minusta oli kiehtovaa tutustua alamaailmaa koskeviin aiheisiin. Tämän vuoksi hankin itselleni paljon tietoutta räjähteistä ja myrkyistä.

– Halusin tietää voiko niitä rakentaa itse ja kuinka paljon näitä pystyi saamaan itselleen.

Mies tilasi aineita netistä, kotimaasta ja ulkomailta.

– Osa tätä viehätystä oli se, että minulla olisi konkreettisesti mahdollisuus saada itselleni räjähteisiin ja myrkkyihin käytettävää materiaalia ja lisäksi osaisin niitä halutessani valmistaa. Pääosin minua kuitenkin kiinnostivat aseet, räjähteet ja hakkerointiin liittyvä materiaali ja tietämys.

Mies tiesi, että pystyisi rakentamaan niin halutessaan valmistaa isonkin pommin.

– Kerätessäni tietoa räjähdysaineista selvittelin myös laukaisujärjestelmien rakentamista. Olin myös tietoinen, että hallussani olevasta omaisuudesta laukaisimen olisi voinut rakentaa.

Elektroniikka viehätti

Mies kertoi, että erilainen elektroniikka viehätti häntä. Asunnosta löytyi muun muassa tutkanpaljastin, muistitikulla oleva vakoiluohjelma sekä auton avaamiseen tarkoitettuja radiotaajuuden lukijoita. Niistä pystyy avaamaan auton lukon ikään kuin auton avaimen koodin kaappaamalla.

Tietokoneelta löydettiin ohjelmistoja, joita voidaan käyttää ihmisten paikantamisessa ja salasanojen murtamisessa. Miehellä oli myös gps-paikantimia.

Hirttovaijerin, teleskooppipampun, heittotähdet, nyrkkiraudat mies kertoi ostaneensa netistä vuosien mittaan.

– Hankkimilleni tavaroille ei ole mitään varsinaista käyttötarkoitusta. Olen hankkinut ne koska olen jostain syystä kokenut haluavani tuotteet itselleni, hän sanoi poliisikuulustelussa.

Miehellä oli myös tiirikoita ja autoihin murtautumiseen tarkoitettuja välineitä.

Varustevyön ja kaasunaamarin hän kertoi ostaneensa heräteostoksena. Poliisivaatteet oli teetetty miehen kertoman mukaan kaverin polttareihin, mutta niissä niitä ei ollut käytetty. Tosin poliisin merkkejä hän oli ostanut netistä vasta sen jälkeen kun kaveri oli ollut vuosia naimisissa.

Mies oli myös kerännyt paljon tietoutta räjähteistä ja tehnyt niistä muistiinpanoja.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja