Taloa siivonnut puoliso löysi miehen salaisen asevaraston, video näyttää hurjan arsenaalin: rynnäkkökiväärejä, putkipommeja ja poliisin haalari – kiistää valmistelleensa iskua

50-vuotiaalle syyte aseista ja rikoksen valmistelusta – huoneistossa lukuisia aseita, poliisin asu ja räjähteitä 2:01
Miehen salaisesta tilasta löytyi muun muassa aseita, räjähteitä ja poliisin asu – video näyttää valtavan kokoelman eri tarvikkeista.

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin 50-vuotiaalle suomalaissaksalaiselle miehelle syyte törkeästä ampuma-aserikoksesta ja yleisvaarallisen rikoksen valmistelusta. Poliisi teki takavarikon jo elokuussa 2016, mutta oikeuteen juttu tuli vasta nyt.

Mies myönsi aseet, mutta kiisti valmistelleensa mitään iskua. Mies oli vain keräillyt erilaista tarpeistoa.

Miehellä oli ollut elokuussa 2016 henkisen puolen terveydellisiä ongelmia ja hän oli päätynyt hoitoon. Suutarilan omakotitalossa siivonnut puoliso löysi avaimen, jolla pääsi vain miehen käytössä olleeseen lukittuun tilaan talossa.

Sieltä löytyi miehen omien luvallisten aseiden lisäksi suuri määrä erilaista laitonta tavaraa. Poliisi tuli hakemaan luvallisia aseita lupaharkintaan, jolloin räjähteet huomattiin.

Putkipommeja

Huoneesta löytyi huomattava määrä räjähdemateriaalia, muun muassa yhdeksän putkipommia, useita luvattomia aseita sekä tuhansia patruunoita.

Syyttäjän mukaan miehellä oli luvallinen Glock-pistooli, johon hän oli hankkinut sarjatulivaihtimen. Mies oli myös hankkinut erilaisia aseenosia ja koonnut niistä kaksi rynnäkkökivääriä, joista toinen oli AK-47. Rynnäkkökivääreihin oli 26 lipasta.

Poliisi vei myös miehen luvalliset aseet, muun muassa. .357 Smith & Wesson -revolverin, Saiga 12 -haulikon, Sako 92-kiväärin ja GSG-5 -pienoiskiväärin.

Huoneessa oli myös erilaisia kemikaaleja, joista voi räjähteitä valmistaa sekä sytyttimiä, että laukaisukoneistoja. Miehellä oli hallussaan myös kirjallista aineistoa pommien rakentamisesta.

Poliisin räjähdeasiantuntijan mukaan aineista olisi voinut valmistaa 30 kg räjähdysainetta ja iskussa tuhoalue olisi ollut suuri.

Mies oli myös valmistanut itse poliisin asun.

Lisäksi huoneessa oli myös muun muassa pimeänäkölaite, kaasuaseita, erilaisia kuula-aseita, varsijousi ja nuolia sekä aseen osia. 50-vuotiaalla miehellä oli myös pakomatkalla käytettäviä renkaanpuhkojia. Asunnossa oli myös nyrkkirauta, tikareita, sähkölamauttimia, hirttovaijeri ja heittotähtiä.

Natsi-Saksan välineistöä

Asunnosta löytyi myös huomattava määrä kansallissosialistista materiaalia, muun muassa Natsi-Saksan aikaisia kunniamerkkejä, hihamerkkejä ja kirjallisuutta.

Poliisikuulustelussa hän kertoi kuulleensa lapsena vaariltaan tarinoita hänen tekemisiään SS-joukoissa. Miehellä oli myös SS-univormu ja koppalakki. Hän arveli, että olisi liittynyt SS-joukkoihin, jos olisi elänyt sodan aikana.

Mies kertoi, ettei kuitenkaan ole uusnatsi, eikä tunne ulkomaalaisvihaa. Suomalaisiin tai ulkomaalaisiin kansallissosialistisiin liikkeisiin hän ei ole ollut kertomansa mukaan yhteydessä.

Ei tarkoitusta tehdä iskua

Puolustuksen mukaan mies oli harrastanut metsästystä ja hänellä oli luvallisia aseita. Hän oli kuitenkin hankkinut aseen osia nettisivuilta.

Mies myönsi törkeän ampuma-aserikoksen, mutta kiisti valmistelleensa mitään räjäytystä.

– Hän on ollut ylikiinnostunut vaarallisista aineista, mutta tarkoituksena ei ollut räjäyttää isoa räjähdettä, asianajaja Mikko Helenius totesi oikeussalissa.

– Hänellä on ollut eräänlainen mania. Mitään ajatusta tai suunnitelmaa ei räjähteen tekemiseen tai räjäyttämiseen ei ole ollut.

Uutena vuotena 2015-2016 mies oli yrittänyt räjäyttää yhtä putkipommeistaan pellolla, mutta se ei räjähtänyt.

Lue myös:

    Uusimmat