Poliisi otti kiinni myös alaikäisiä Helsingin mielenosoituksessa ‒ poliisi kertoo nyt, miksi tiellä istuneet ilmastoaktivistit saivat kaasusumutteesta

7:57
Käyttääkö poliisi liiallista voimaa tällä mielenosoittajien videolla? Tutkija arvioi, milloin kaasusumutetta saa käyttää

Helsingin poliisi on avannut lisää taustoja toiminnastaan lauantaisessa Elokapina-mielenosoituksessa, jossa poliisi sumutti tien tukkineita aktivisteja.

Poliisi kertoo käyneensä ennen Elokapina-mielenosoituksen järjestäjän kanssa keskustelun mielenosoituksen suunnitellusta kulusta.

Järjestäjän kanssa oli sovittu etukäteen, että kulkueen oli tarkoitus matkata Rautatieasemalta Kaisaniemen kautta Hakaniemeen – toisin kuitenkin kävi. 

Poliisin mukaan suunnitelmista poiketen, noin 150 henkilön joukko teki tiesulun Unioninkadulle noin kello yhdeltä iltapäivällä. Osa heistä oli kytkettynä toisiinsa ketjuin ja lukoin ja muutama kiinnittyneenä jollaveneeseen.

‒ Mielenosoittajien annettiin blokata Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin ennakkoon sovittua. Kun osa ryhmästä irtautui vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle, tilanteessa oli tehtävä uusi riskiarvio, kertoo apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen tilanteesta tiedotteessa.

Kopperoisen mukaan mielenosoitukseen liittyviin tehtäviin oli hälytetty kaikki saatavilla olevat partiot: neljän tunnin ajan kiinni valvonnassa oli ollut 24 partiota. Samalla muita alkuillan hälytystehtäviä alkoi olla jonossa.

"Sumutetta pystyttiin käyttämään heihin, jotka eivät totelleet"

Poliisin mukaan mielenosoittajia oli yritetty kantaa tieltä sivuun, ja itsensä lukinneita irrottaa. Tämä kaikki ei onnistunut paikalla olevalla työvoimalla.

Poliisi kertoo päätyneensä sumutteen käyttöön normaalin johtamisjärjestelmän mukaisesti, sillä lukuisat neuvot, käskyt sekä kehotukset eivät tepsineet.

Sumutteen tarkoituksena oli hajottaa väkijoukko ja murtaa vastarinta, jotta mielenosoittajat siirtyisivät ajotieltä.

‒ Tässä tilanteessa OC-sumutetta pystyttiin käyttämään nimenomaisesti heihin, jotka eivät poliisin käskyjä totelleet ja heitä varotettiin selkeästi ennen kaasun käyttämistä, Kopperoinen toteaa.

Poliisin mukaan kysymyksiä on tullut siitä, miksi mielenosoittajilta otettiin pois vesipulloja.

‒ Vesipullot siirrettiin jalkakäytävälle, josta ne oli heti saatavilla. Poliisi ei estänyt vesipullojen käyttämistä.

Kiinniotettujen joukossa alaikäisiä

Poliisin mukaan kiinniotettujen joukossa oli myös kolme alaikäistä henkilöä. Kaikkiaan poliisi sakotti 53 henkilöä ja otti kiinni 51 henkilöä, jotka päästettiin pois illan aikana. Heidän toimintaansa on arvioitu niskoitteluna poliisia kohtaan.

Varsinainen mielenosoitus jatkui Kaisaniemen puistossa noin iltaseitsemään asti.

Helsingin poliisi tekee tapahtumien kulusta selvityksen Poliisihallitukselle. Selvitys annetaan kahden päivän kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja