Mainos

Poliisi: Moni ulkomaalainen puuttuu rikostilanteeseen herkemmin kuin suomalainen

Suomessa on lukuisia sankareita. Poliisin mukaan monissa tapauksissa ulkopuolinen on pelastanut rikoksen uhrin hengen tai estänyt rikoksentekijää laajentamasta rikostaan.

Poliisin näppituntuman mukaan ulkomaalaiset puuttuvat tilanteisiin usein suomalaisia herkemmin.

– Oman kokemukseni mukaan ulkomaalaisilla on enemmän oma-aloitteisuutta ja kykyä puuttua eri rikostilanteisiin. Uskon, että se johtuu kulttuurista. Jos henkilö tulee oloista, joissa virkavallan toiminta ei ole niin tehokasta kuin Suomessa, niin olosuhteiden pakosta tilanteista on totuttu huolehtimaan enemmän itse, poliisiylitarkastaja Kari Hemminki poliisihallituksesta arvioi.

Eilen Helsingin keskustassa tapahtuneen ammuskelun jälkeen tapahtuman silminnäkijä Jawhar Mustafa Bashda pysäytti ampujaksi epäillyn miehen.

Sankaruus on kaksipiippuista

Hemmingin mukaan eri puolilla Suomeakin suhtaudutaan rikostilanteisiin eri tavoin.

– Harvaan asutulla seudulla on varmasti herkempi kynnys puuttua rikostilanteeseen kuin suuressa kaupungissa. Se johtuu tottumisesta ja siitä, miten äkkiä poliisipartio tulee paikalle. Harvaan asutulla seudulla poliisin saapuminen rikospaikalle kestää paljon pidempään kuin Helsingissä, jossa poliisi on paikalla yleensä minuutissa.

Hemminki itse arvostaa sankaritekoja, sillä niissä on usein pelastattu ihmishenkiä. Tärkeintä on kuitenkin yrittää ymmärtää rikostilanteen luonne.

– Sankarikäyttäytyminen on sinäänsä vähän kaksipiippuinen juttu. Jos vaikka mielenterveyshäiriöistä kärsivä henkilö heiluu puukon kanssa väkijoukossa, niin silloin tilanteeseen puuttumisella voidaan varmasti estää lisävahinkoja.

– Mutta jos rikoksentekijän ainoana aikomuksena on kohdistaa väkivalta johonkin tiettyyn henkilöön, niin silloin hänellä ei ole tarvetta jatkaa sitä muihin. Harkitsematon toiminta voi pahentaa tilannetta. Tietenkään ulkopuolinen henkilö ei pysty helposti näkemään, mikä motiivi on rikoksen takana, Hemminki jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.