Mainos

Silminnäkijä nappasi Aikatalon ampujan Irakin ajan vaistoillaan - katso haastattelu

Eilinen ampuminen Helsingin Aikatalossa herätti paniikin, jossa kymmeniä ihmisiä pakeni välikohtausta. Ampujan verekseltään kiinni ottanut Jawhar Mustafa Bashda ei paennut, vaan havahtui poliisille soittaneen tytön avunhuutoon.

– Minulla on ensiapukortti, niin ajattelin, että voisin auttaa (ammuttua miestä), jos siellä olisi ollut normaali tilanne. Se, että voi auttaa, olisi tehnyt minut iloiseksi. Mutta tässä tapauksessa lääkärikään ei voinut tehdä mitään, Irakissa syntynyt Bashda kertoo.

Irakissa kuolemanpelko oli sodan aikana läsnä päivittäin. Ateneuminkujalla Bashda toimikin Irakin ajan vaistoillaan ja tajusi vasta jälkikäteen saattaneensa myös itsensä hengenvaaraan.

– Poika käveli sekaisin hermostuneena, niin arvelin hänen aikovan tehdä vielä jotain. Ja jos ottaisin hänet kiinni, ongelma ei jatku. Otin hänestä kiinni ja painoin maahan. Rauhoituin kun hänellä ei ollut enää asetta mukana. Hän olisi voinut tappaa myös minut, Bashda kertaa.

– Irakissa olen nähnyt kerran 15–20 päätöntä ruumista kadulla. Tämä oli minulle normaalia, olen nähnyt tällaista aiemmin, mutta ei tämä silti ole sama asia kuin ennen.

Hän ei ihmettele, mikseivät suomalaiset uskaltaneet puuttua asiaan.

– Kun ihminen näkee tällaista ensimmäistä kertaa, niin siinähän sydän pysähtyy.

Bashda ei odota toiminnastaan kiitoksia Suomen poliisilta.

– Jos ottaa Irakissa rikollisen kiinni, poliisi kiittäisi paljon. On parempi ottaa kiinni, ettei rikollinen pääse tekemään lisää ongelmia.

Suomen aselaki hämmentää

Bashda ihmettelee, miten Suomessa voi kävellä ravintolaan ison käsiaseen kanssa.

– Toivottavasti laki muuttuu niin, ettei kukaan ei tarvitsisi enää asetta.

Metsästykseen Bashda sallisi poikkeuksen.

– Myönnetään aselupa pariksi kolmeksi päiväksi tai viikoksi, sitten ase pitää palauttaa. Mitä sillä aseella kotona tekee. Ihmiset juovat alkoholia, tulee ongelmia perheen ja vaimon kanssa, niin silloin voi tapahtua mitä eilen tapahtui.

Bashda haluaisi myös tiukempaa kontrollia aseiden laittomalle maahantuonnille Venäjältä ja Virosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.