Kunnan työntekijä erehdytettiin maksamaan 55 000 euroa huijareille – poliisi varoittaa erilaisten huijausten aallosta

Itä-Suomen poliisille on viime viikolla tehty lukuisia ilmoituksia erilaisista huijauksista, joiden rahalliset vahingot ovat yhteensä lähes 700 000 euroa.

Itä-Suomen poliisi kertoo saaneensa viime viikolla tiedon lukuisista tietoverkkoavusteisista huijauksista.

Useampaa ihmistä on muun muassa erehdytetty maksamaan laskuja huijarien tileille.

– Pohjois-Karjalassa kiinteistöalan yrityksen henkilöä erehdytettiin maksamaan yli 42 000 euron lasku ulkomaalaiselle pankkitilille. Niin ikään Itä-Suomessa olevan kunnan työntekijää erehdytettiin maksamaan 55 000 euron lasku väärälle tilille. Ulkomaalaisen yrityksen laskuun liittyen oli tullut muutospyyntö huijareiden sähköpostista, jossa pyydettiin maksamaan lasku toiselle tilille, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Huijarit esiintyvät pankkivirkailijoina

Poliisi kertoo myös useasta huijauksesta, joissa on esiinnytty pankkivirkailijana.

Noin 75-vuotiaan naisen nimissä oli otettu noin 30 000 euron laina ja siirretty hänen ja aviomiehen tileiltä huijareille yli 40 000 euroa. Huijarit olivat soittaneet ja esiintyneet pankkivirkailijoina.

Myös pohjoissavolainen nainen oli menettänyt OP-pankin edustajina esiintyneille huijareille 10 000 euroa ja pohjoiskarjalainen noin 65-vuotias nainen menetti vastaavassa huijauksessa vajaat 40 000 euroa. Molemmissa tapauksissa huijarit olivat harhauttaneet uhreja siirtämään rahaa "turvatilille".

Lisäksi eteläsavolaiselta 75-vuotiaalta mieheltä oli huijattu noin 8 000 euroa "Tulliin juuttuneeseen matkalaukkuun" liittyvillä maksuilla.

Yläsavolainen 68-vuotias mies oli puolestaan saanut sähköpostiviestin, joka liittyi allekirjoitusta vaativaan asiaan.

– Viestissä oli linkki, jota uhri oli klikannut ja antanut sitä kautta pankkitunnuksensa huijarille. Tämän seurauksena uhrin rahastoja oli päästy myymään yli 400 000 euron arvosta ja rahoja oli siirretty ulkomaalaisille tileille useina siirtoina, poliisi kertoo.

Yhteensä Itä-Suomen poliisille viime viikolla ilmoitettujen huijaustapausten rahalliset vahingot ovat olleet lähes 700 000 euroa. Asioita tutkitaan muun muassa törkeinä petoksina.

Näin torjut huijauksia

– Huijareiden tavoitteena on saada itselleen taloudellista hyötyä ja kuten edellä olevista tapausesimerkeistä käy ilmi, niin huijausmuotoja on monia, kertoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolaisen mukaan tärkein asia, mitä tulee jokaisen muistaa on se, ettei kenellekään luovuteta omia verkkopankkitunnuksia tai maksukorttien tietoja. Poliisi, pankit tai mitkään muutkaan tahot eivät kysele asiakkaiden verkkopankkitunnuksia puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviesteillä tai keskustelualustoilla.

Jos vahinko tapahtuu ja epäilet luovuttaneesi verkkopankkitunnuksesi huijarille, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi, jotta korttisi ja tilisi voidaan heti sulkea. Asiasta tulee aina tehdä rikosilmoitus.

Lue myös:

    Uusimmat