Ukrainaan uusi laki: Osa vangeista kelpaa rintamalle

Ukrainan parlamentti hyväksyy lain, jonka perusteella tietyt vangit kelpaavat jatkossa armeijan palvelukseen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan kansanedustaja Oleksi Hontsharenkon mukaan rintamapalvelukseen eivät kelpaa sellaiset vangit, jotka on tuomittu suunnitellusta murhasta, raiskauksesta, seksuaalisesta väkivallasta tai rikoksesta kansallista turvallisuutta vastaan.

Huhtikuussa Ukraina laski rintamalle kutsuttavien ikää 25 vuoteen. Sekä tämä että joidenkin vankien kelpaaminen rintamalle kertovat samasta asiasta: Ukraina kärsii ammus- ja varustepulan lisäksi myös sotilaiden vähyydestä.

Kaiken lisäksi lukuisat sotilaat ovat enemmän tai vähemmän tauotta taistelleet helmikuusta 2022 lähtien, jolloin Venäjä aloitti laittoman suurhyökkäyksensä.

Ukrainalla onkin ollut ongelmia korvata tappioitaan. Venäjä menettää liki kaikkien arvioiden mukaan Ukrainaa enemmän sotilaita, mutta on pystynyt paikkaamaan rivinsä kuukaudesta toiseen.

Venäjä on rekrytoinut sodan aikana huomattavan määrän vankeja riveihinsä. Aluksi tätä teki erityisesti Wagner-palkkasotilasjärjestö, mutta sittemmin tehtävä on siirtynyt suoremmin Venäjän puolustusministeriön tehtäväksi.

Ukraina ei ole kyennyt alkuvuoden aikana pysäyttämään Venäjän hyökkäystä Itä-Ukrainassa, jonka on kuvailtu etenevän hitaasti, mutta tasaisesti raskaita tappioita kärsien.

Lue myös:

    Uusimmat