Poliisi kohtasi liikenteessä Yamahan, johon oli tehty poikkeuksellisen törkeitä tuunauksia: "Erittäin huolestuttava ilmiö"

Nuori motoristi ei havainnut siviilipoliisia ja koki nolon valaistumisen 0:37
Katso myös: Nuori motoristi oli varmistavinaan, ettei takana ole poliisia ja teki temppunsa – koki seuraavissa liikennevaloissa nolon valaistumisen.

Helsingin poliisilla on tutkittavanaan tapaus, jossa epäilty on käyttänyt tieliikenteessä kiellettyä motocross-mallista moottoripyörää useasti liikenteessä. Ajoneuvo oli pyritty naamioimaan liikennekäyttöön sallituksi malliksi.

Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan moottoripyöräpoliisin pysäyttäneen motoristin 14. heinäkuuta tutustuakseen kisakäyttöön tehdyltä motocrosspyörältä näyttäneeseen ajoneuvoon tarkemmin.

Lähempi tarkastelu osoitti, että moottoripyörään oli kiinnitetty vuosimallin 2005 Yamaha DT 125 -mallisen kevytmoottoripyörän rekisterikilpi. Pyörä vaikutti tätä uudemmalta, ja siitä puuttuivat muun muassa rattilukko ja nopeusmittari. Ajovalotkin oli viritetty toimimaan erillisellä akulla. 

Ajoneuvo paljastui Yamaha YT 125 -motocrosspyöräksi. Pyörän runkonumero oli väärennetty vastaamaan siihen kuulumattomaan rekisterikilpeen rekisteröityä moottoripyörää.

Epäilty myönsi tekonsa

Tutkintaa johtava rikoskomisario Jari Korkalainen kertoo poliisin tiedotteessa, ettei kuljettaja ollut poliisin kanssa ensimmäistä kertaa tekemisissä.

– Esitutkinnassa kävi ilmi, että poliisi oli pysäyttänyt kyseisen kuljettajan ja motocrosspyörän liikenteessä aiemminkin, Korkalainen sanoo.

Rikoksesta epäilty kuljettaja myönsi hankkineensa pyörän ajaakseen sillä tieliikenteessä tietäen, että se ei ollut sallittua. Hän myönsi kiinnittäneensä pyörän perään tieliikennekelpoisen pyörän rekisterikilven ja väärentäneensä sen runkonumeron.

Tapausta tutkitaan väärennyksenä, ajoneuvorikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta sekä veropetoksena, koska pyörä oli tieliikennekäytössä, eikä sen veroja oltu maksettu.

Vastaavia tekoja suunnitellaan netissä

Poliisin mukaan esitutkinnan aikana selvisi, että moottoripyörien laittomasta muokkaamisesta käydään vilkasta keskustelua netin alustoilla.

Keskusteluissa on suunniteltu vastaavanlaisia väärentämisiä kuin tutkinnassa olevassa tapauksessa, minkä lisäksi myyntipalstoilla kaupataan laittomasti muokattuja pyöriä.

Poliisi: Nuorten moottoripyöräostokset vaativat tarkkuutta myös vanhemmilta

Poliisi kehottaa kaksipyöräisiä ostavien nuorten vanhempia olemaan tarkkana, millaista pyörää lapsi on ostamassa.

– Ilmiö on poliisin ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta erittäin huolestuttava, Korkalainen toteaa tiedotteessa.

Nyt esitutkinnassa olevassa tapauksessa moottoripyörä on Korkalaisen mukaan noin kolme kertaa tehokkaampi kuin vastaava tieliikennekelpoinen moottoripyörä.

Pyörän tehot vaatisivat A-luokan ajo-oikeuden.

Motocross-pyörän kuljettaja on määrätty väliaikaiseen ajokieltoon. Moottoripyörä on takavarikoitu, ja se voidaan määrätä menetettäväksi valtiolle.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat