Poimi Tukesin vinkit: Näin tiedät sopivatko jouluvalosi ulkokäyttöön

Kaivoitko vanhat valosarjat varastosta etkä enää ole varma, kuuluvatko ne ulos vai sisälle? Mitä eri IP-merkinnät tarkoittivatkaan? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on koonnut tietopaketin valosarjojen turvallisesta käytöstä.

Vanhojen joulu- ja koristevalosarjojen turvallisuus kannattaa tarkistaa silmämääräisesti ennen käyttöönottoa. Ulkokäyttöön suunnitellut valosarjat käyvät sisällekin, mutta sisäkäyttöön tarkoitetut sarjat ja muuntajat eivät sovi ulos.

Joulu- ja koristevalosarjat saatetaan purkaa kovakouraisesti ja varastoida kehnoissa olosuhteissa kasaan sullottuna. Kun valot otetaan taas käyttöön, kannattaa niiden kunto tarkistaa silmämääräisesti ja varmistaa, että johdot ovat ehjät eivätkä sisä- ja ulkovalosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään.

Rikkinäisiä valoja ei kannata yrittää itse korjata, vaan toimittaa ne SER-jätteen keräykseen.

– Valosarjat ja muuntajat kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan, niin ne pysyvät järjestyksessä ja kunnossa. Ilman pakkausta ja arvokilven tietoja voi olla vaikea sanoa, onko valosarja tai muuntaja tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön, vinkkaa ylitarkastaja Jari Tuomi Tukesista.

Näin luet merkintöjä

Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja muuntajien on oltava vähintään sateenpitäviä (suojausluokka IPX3).

IP-luokituksen jälkimmäinen numero ilmaisee vesisuojauksen tason: mitä suurempi numero, sitä parempi suojaustaso. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojausluokka on IP44.

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos merkintää ei ole, valo on tarkoitettu sisälle.

Joskus valosarja on tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta siihen kuuluva muuntaja on tarkoitettu sisäkäyttöön.

Lisäksi valosarjoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen.

– Valosarjoja myydään Suomessa paljon, ja suurin osa niistä on ok. Jos tuotteen turvallisuus epäilyttää, Tukesin verkkosivuilta löytyvästä Markkinavalvontarekisteristä voi tarkistaa, mitkä tuotteet ovat testauksissa osoittautuneet vaatimusten vastaisiksi, Jari Tuomi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat