Poikkeusluvan anomisesta

Olen saanut "tonttikuumeen", ja haluaisin tiedustella rakennuslupien poikkeuslupakäytännöstä. Olen iskenyt silmäni erääseen tonttiin Espoossa, mutta alue on suojeltu ja tontille ei ole rakennuslupaa. Tontilla ei ole rakennuksia, vain romahtanut vaja tms., noin 6m2. Kiinteistövirastossa virkailija kertoi että on mahdollista anoa poikkeuslupaa rakentamiselle, mutta lopputulos on tietenkin aina epävarma. Kysymykseni kuuluukin: miten tavallista on poikkeusluvan saanti ja mitkä kriteerit luvan saantiin vaikuttavat? Onko kriteereitä määritelty jossain laissa tai asetuksessa? Entäpä käytännössä sitten; onko mahdollista että alueelle voi saada rakennusluvan poikkeusluvalla - jos ei nyt sentään esim.rivitalolle, mutta entä omakotitalolle tai pienemmälle vapaa-ajan asunnolle? Onko tiedossannne poikkeuslupien päätöksistä jotain suuntaa antavia jakaumia/tilastoja? Olisiko prosessi kuin taistelu tuulimyllyjä vastaan konsanaan?

Itselläni ei ole minkäänlaisia kokemuksia poikkeusluvista, olemme aina rakentaneet kaava-alueelle. Parhaiten näistä asioista tietää ko. maa-alueen kotikunnan tai kaupungin kaavoittaja. Yleensä kaavoittaja löytyy kunnan tai kaupungin virastotalon kaavoitusosastolta.

Jos kyseessä on suojelualue, en usko, että saat paikalle rakennuslupaa. Tuusulassa rakennuskaava-alueen ulkopuolelle voi rakentaa poikkeusluvalla, eikä sen saaminen yleensä kestä hyvin kauan, ehkä 3-6 kk, mutta jos kyseessä olisi suojelukohde, uskoisin ettei lupaa heruisi. Oletko ottanut selvää, että kyseessä todella on suojelualue? Espoossakin on vielä paljon alueita, joiden kaavoitus on kesken ja joilla kaikki rakentaminen tapahtuu poikkeusluvin. Näille alueille on luvan saanti todennäköistä.

Lue myös:

    Uusimmat