Pohjois-Kypros valitsee presidentin – vastakkain yhdistymisen kannattaja ja Erdoganin suosikki

Pohjois-Kyproksen asukkaat äänestävät tänään presidentinvaaleissa, jossa kärkikahinoissa ovat istuva presidentti ja saaren jälleenyhdistymisen kannattaja Mustafa Akinci sekä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin suosikki Ersin Tatar.

Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen, ja sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Tilanne Välimeren itäosassa on jännittynyt, kun Turkki on jatkanut maakaasun etsintöjä Kreikan ja Kyproksen lähivesillä.

Erdogan ilmoitti yhdessä Tatarin kanssa kuluneella viikolla, että Pohjois-Kyproksessa sijaitseva Varoshan rantalomakohde avataan osittain uudelleen. Varosha on ollut hylättynä Turkin miehityksestä lähtien.

Vedon ovat tuominneet Kyproksen tasavalta saaren eteläosassa, Euroopan unioni ja YK, jonka rauhanturvaajat valvovat jakautuneen saaren puskurivyöhykettä. Myös Akinci ja muut presidenttiehdokkaat ovat paheksuneet avaamista ja pitävät sitä Turkin pyrkimyksenä vaikuttaa vaalien tulokseen.

Vaaleissa on 200 000 äänioikeutettua. Akinci on mielipidemittausten perusteella ennakkosuosikki, mutta hänen pyrkimyksensä löyhentää yhteyksiä Turkkiin on suututtanut Erdoganin. Jos kukaan 11 ehdokkaasta ei saa vähintään puolia äänistä, järjestetään uusi kierros 18. lokakuuta.

Neuvottelut Kyproksen jälleenyhdistymisestä ovat jumissa muun muassa, koska Turkin sotilaiden poisvedosta ei ole saatu aikaan sopua. Pohjois-Kyproksen talous on kärsinyt pahasti koronakriisistä, joka pysäyttänyt turismin saarelle lähes kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja