Pohjois-Korean Kim ei aio enää tavoitella sovintoa ja yhdistymistä Etelä-Korean kanssa

Putin ja Kim nauttivat avaruuskeskuksessa herkkuaterian – aikooko Venäjä salaa tukea Pohjois-Korean ohjusohjelmaa? 2:15
Putin ja Kim nauttivat avaruuskeskuksessa herkkuaterian syyskuussa 2023 – aikooko Venäjä salaa tukea Pohjois-Korean ohjusohjelmaa?

Kim sanoi Pohjois-Korean valtionmedian mukaan, ettei aio enää tavoitella sovintoa ja yhdistymistä Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un päätti vuoden uhkailemalla Etelä-Koreaa ydinasehyökkäyksellä. Lisäksi itsevaltaisesti maata hallitseva Kim antoi määräyksen lisätä Pohjois-Korean sotilaallista arsenaalia, jotta maa voisi valmistautua sotaan, joka voi hänen mukaansa puhjeta milloin tahansa Korean niemimaalla.

Kimin kommenteista kertoi sunnuntaina Pohjois-Korean valtiollinen KCNA-uutistoimisto.

Kim esitti näkemyksensä puolueensa vuoden päätöskokouksessa, jossa hän jo aiemmin tällä viikolla käski puolueensa kiihdyttää sotavalmisteluja, kuten ydinaseohjelmaa.

Viisi päivää kestänyt kokous päättyi lauantaina. Kokouksessa tehtiin muun muassa linjaukset Pohjois-Korean sotilaallisista, poliittisista ja talouspoliittisista suunnitelmista vuodelle 2024.

Kimin mukaan on tosiasia, että sota voi syttyä Korean niemimaalla milloin tahansa. Hän syytti tilanteen olevan seurausta Pohjois-Korean vihollisten edesvastuuttomista toimista.

Kim: Hallitsematon kriisitilanne

Yhdysvallat sijoitti aiemmin tässä kuussa ydinkäyttöisen sukellusveneen Etelä-Koreaan Busanin satamakaupunkiin. Lisäksi suurvalta on käyttänyt pitkän kantaman pommikoneitaan Etelä-Korean ja Japanin kanssa järjestämissään sotaharjoituksissa.

Pohjois-Korea on aiemmin kuvaillut Yhdysvaltain strategisten aseiden käyttöä harjoituksissa Korean niemimaalla "tahallisiksi ydinsotaan provosoiviksi toimenpiteiksi".

– Meidän on reagoitava nopeasti mahdolliseen ydinkriisiin ja jatkettava valmistelujen nopeuttamista koko Etelä-Korean alueen rauhoittamiseksi, Kim sanoi ja lisäsi, että hätätilanteessa tässä voitaisiin hyödyntää myös ydinaseita.

KCNA:n mukaan Kim ei aio enää tavoitella sovintoa ja yhdistymistä Etelä-Korean kanssa. Kim sanoi pitävänsä tällaisia pyrkimyksiä virheenä. Hän sanoi, että Pohjois-Korea on julistettu maan etelänaapurissa pääasialliseksi viholliseksi, eikä Pohjois-Korean tulisi tavoitella sovintoa ja yhdistymistä tällaisten ihmisten kanssa. Kim viittasi lauantaisissa kommenteissaan myös jatkuvaan hallitsemattomaan kriisitilanteeseen Korean niemimaalla. Hän syytti tilanteesta Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa.

Koreoiden välit ovat huonossa jamassa. Pohjois-Korea teki päättyvän vuoden aikana ennätysmäärän ohjuskokeita, ja naapurimaa Etelä-Korea on tehostanut puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Suunnitelmissa lisää vakoilusatelliitteja

KCNA:n mukaan Pohjois-Korea suunnittelee laukaisevansa kolme vakoilusatelliittia vuonna 2024. Tiedustelusatelliittien laukaisuaikeista ilmoitettiin niin ikään samaisessa vuoden päätteeksi järjestetyssä kokouksessa.

Satelliittien laukaisu on yksi maan keskeisistä tavoitteista tulevalle vuodelle. KCNA:n mukaan satelliiteilla halutaan vahvistaa Pohjois-Korean asevoimia.

Marraskuussa Pohjois-Korea kertoi onnistuneensa laukaisemaan ensimmäisen vakoilusatelliittinsa kiertoradalle usean epäonnistuneen laukaisuyrityksen jälkeen. Sittemmin Pohjois-Korea on sanonut satelliittinsa tarjoavan maalle kuvia tärkeistä Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotilaskohteista.

Lisäksi kokouksessa ilmoitettiin suunnitelmista miehittämättömien droonien rakentamiseksi, elektronisen sodankäynnin valmiuksien kehittämiseksi sekä ydin- ja ohjusjoukkojen vahvistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat