Pitkään sijaisisänä toiminut mies tunki sijoituslapsensa huoneeseen öisin ja käytti karmealla tavalla hyväksi Keski-Suomessa – myös perheen mopoikäinen poika tuomittiin saman pikkutytön törkeästä hyväksikäytöstä

Noin 20 vuotta sijaisperheen isänä toiminut mies sekä tämän alaikäinen poika käyttivät perheeseen sijoitettua alle 10-vuotiasta tyttöä törkeästi hyväkseen useamman vuoden ajan Keski-Suomessa. Vaasan hovioikeus vahvisti miehille langetetun tuomion vastikään.

Kaksikko tuomittiin rikoksista alun perin Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Vuonna 2017 annetussa tuomiossa sijoitusperheen isä määrättiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poika puolestaan tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä nuorena henkilönä vuoden ja 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Hyväksikäyttöä leikin varjolla

Tuomion mukaan sijoitusperheen isä nuoleskeli ja kosketteli lapsen sukuelimiä tämän ollessa nukkumassa. Teot olivat toistuvia. Miehellä oli tapana tuppautua tytön huoneeseen yöaikaan käytyään tupakalla.

Perheen teini-ikäinen poika puolestaan oli tuomion mukaan useita kertoja sukupuoliyhteydessä tytön kanssa. Poika myös sai lapsen ryhtymään seksuaalisiin tekoihin kanssaan. Ainakin osassa tapauksista poika huijasi lasta tekoihin leikin varjolla.

Hyväksikäytöstä kertoneen tytön mukaan hyväksikäyttö oli alkanut pian sen jälkeen, kun hän oli tullut sijaisperheeseen. Teot jatkuivat vuosien ajan.

Tuomion mukaan rikokset tapahtuivat vuosien 2009 ja 2012 välillä. Isä syyllistyi rikoksiin vuosina 2010-2012 ja poika vuosina 2009-2012.

Molemmat kiistivät

Oikeudessa miehet kiistivät teot. Molemmat väittivät, ettei heillä ole mitään tietoa syytteissä kuvatuista tapahtumista.

Isän mukaan hän oli toiminut sijaisvanhempana noin 20 vuoden ajan. Perheessä oli ollut vuosien aikana sijoitettuna kaikkiaan noin 20 lasta.

Harkittuaan asiaa usealta kantilta käräjäoikeus päätyi uskomaan hyväksikäytöstä kertoneen tytön versiota tapahtuneesta. Asiaan liittyen kuultiin useita todistajia ja ratkaisun tukena oli oikeuspsykiatrian tutkimusyksikön lausunto, jossa arvioitiin kertomuksen luotettavuutta.

Miehet eivät tyytyneet tuomioon ja valittivat siitä hoviin. Vaasan hovioikeus hylkäsi valitukset ja piti voimassa käräjätuomion.

MTV Uutiset ei kerro rikosten tarkempaa tapahtumapaikkaa tai tuomittujen nimiä uhrin suojelemiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja