Pirteät puolukkaherkut

Puolukkasato on vihdoin kypsä poimittavaksi! Pirteä puolukka raikastaa syyskuun ihanat piirakat ja muut jälkiruoat.

Punainen vitamiinipommi sisältää runsaasti kuituja ja kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä flavonoideja ja lignaaneja. Korkean happopitoisuuden ansiosta puolukat säilyvät hyvin.

Älä kuitenkaan anna marjojen happamuuden hämätä, vaan valmista puolukasta vaikkapa herkullisia leivonnaisia.

Upea puolukkajäädyke maistuu vaativillekin vieraille. Entä miltä kuulostaisi itse leivottu ? Tai tämä rukiinen puolukkapiirakka?

Rukiinen puolukkapiirakka

150 g Pirkka Mainio rasvaseoslevitettä
1 dl sokeria
1 Pirkka Parhaat kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl Pirkka ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 ps (à 200 g) Pirkka puolukoita (pakaste)
1 1/2 dl sokeria
2 rkl Pirkka perunajauhoja

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, kuitenkin niin että taikina on tasaista.

Ota taikinasta ristikoita varten 1/4 erilleen. Levitä taikina jauhojen avulla piirakkavuoan (halkaisija 30 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita kohmeisten puolukoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Levitä täyte piirakkapohjalle. Sekoita lopputaikinan joukkoon noin 1 rkl vehnäjauhoja. Pyörittele taikinasta pikkurillin paksuisia nauhoja. Asettele taikinanauhat ristikoksi täytteen päälle.

Paista piirakkaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Ripottele jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Punainen terveyspommi

Ihanien syysmakujen lisäksi pääset nauttimaan myös puolukoiden terveysvaikutuksista. Puolukan flavonoidien uskotaan nimittäin auttavan sydän- ja verisuonitautien sekä jopa syövän ja tulehdusten ehkäisemisessä.

Upota puolukat vaikkapa tai valmista tätä syysiltojen puolukkaunelmaa.

Saran Puolukkapuuro

4–5 annosta

4 dl vettä
1 dl maitoa
2 dl puolukkasosetta
¾ dl mannasuurimoita
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Kaada vesi ja maito kattilaan ja kuumenna kiehuvan kuumaksi. Lisää kiehuvaan nesteeseen puolukkasose ja mannasuurimot. Lisää tämän jälkeen sokeri, vaniljasokeri ja hieman suolaa.

Sekoita aineksia ja anna kiehua hiljakseen 6–8 minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä. Vatkaa kylmää puuroa sähkövatkaimella. Näin saat puurosta pehmeää ja ilmavaa.

Tarjoa lasista. Lusikoi lasin pohjalle vatkattua puolukkapuuroa ja kaada päälle villimarjakiisseliä. Viimeistele annos ripottelemalla kiisselin päälle hieman mysliä.

Teksti: MTV3

Kuvat: Ruokakesko, Lehtikuva ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat