Pirkanmaan hyvinvointialue tiedottaa korona-aallosta: Muistuttaa yksinkertaisesta lääkkeestä

Tällainen on tunnelma koronarokotejonossa Helsingissä 5:16
Tällainen on tunnelma koronarokotejonossa Helsingissä (8.11.2023)

Pirkanmaan hyvinvointialueen mukaan menossa oleva korona-aalto aiheuttaa pääosin lievempiä oireita kuin pandemian alkuvaiheen aallot. 

Hyvinvointialueen julkaiseman tiedotteen mukaan suurin osa koronatartunnoista paranee itsestään ja jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Hyvinvointialue kehottaa olemaan yhteydessä työterveyteen tai omaan terveysasemaan, mikäli on tarvetta sairauslomalle.

Tiedotteessa muistutetaan, että koronassa ja muissakin hengitystieinfektioissa lepo on usein paras lääke. Korkean kuumeen alentamiseksi ja olon parantamiseksi voi käyttää parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita. 

– Vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat lievittymässä. Jos kuitenkin joudut oleskelemaan muiden seurassa, muista hyvä yskimishygienia eli yskiminen nenäliinaan sekä käsien desinfiointi. Myös maskin käyttö vähentää pisaroiden leviämistä.

Apulaisylilääkäri Janne Laine Taysin infektioyksiköstä kertoo, että valtaosalla tartunnan saaneista tauti on nyt lieväoireinen, syysflunssaa muistuttava hengitystieinfektio.

– Tämä johtuu rokotusten ja aikaisempien tartuntojen lisäämästä vastustuskyvystä sekä Omikron-varianttien taudinaiheuttamiskyvystä. 

Vaikeammissa tai pitkittyneissä oireissa, kuten hengitysvaikeuksissa tai yleistilan laskiessa on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon. 

– Jos oireesi ovat vaikeat, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112, todetaan tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat