Pikkujoulut: Glögin makeat ja suolaiset kaverit

Pikkujoulukausi on täällä taas! Rennoissa illanistujaisissa toimivat parhaiten pienet suupalat, joita voi tarvittaessa napostella vaikka seisaaltaan. Tarjoa herkkujen kanssa glögiä tai punaviiniä – kuohuviini on myös mainio vaihtoehto.

Rukiiset kana-fetaleivät

Rapeat kana-fetaleivät toimivat loistavasti makean glögin kanssa. Yrteillä maustetut ruisnapit kuorrutetaan juustolla. Kanan lisäksi täytteeseen voi käyttää savulohta, kinkkua tai jauhelihaa.

25 kpl

1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (500 g)

Täyte:
300 g maustamattomia broilerin- tai kalkkunanfileesuikaleita
1½ dl silputtua purjosipulia
1 pss pakastepinaattia (150 g)
1 rkl rypsiöljyä
1 tl yrttisuolaa (esim. Herbamare)
1½ tl rouhittua roseepippuria
½ dl silputtua tuoretta basilikaa
200 g kevyt fetajuustoa tai kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa (rasvaa noin 10 %)
150 g voimakasta raastettua kevytjuustoa (rasvaa noin 17 %)

Kauli ruistaikina ohueksi. Ota taikinasta muotilla sydämiä, halkaisijaltaan noin 8 cm. Asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille.

Valmista täyte. Paista fileesuikaleet hienonnetun purjosipulin kanssa. Lisää sulatettu ja valutettu pinaatti ja mausta. Sekoita murennettu fetajuusto joukkoon.

Jaa täyte taikinapohjille. Ripottele pinnalle hiukan juustoraastetta. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.

VINKKI: Valmista samalla ohjeella lehteviä kana-fetasydämiä. Käytä pohjiksi Myllyn Paras Lehti- tai Voitaikinaa. Ota taikinalevyistä sydänmuotilla kuvioita (ilman kaulintaa) ja täytä kuten edellä.

Suppilovahvero-ciabatta

Valmiista Vierasvara Maalais Ciabatasta on kätevä tehdä bruschettoja tai uunileipiä. Nämä leivät onnistuvat myös mikrossa. Suppilovahverot sopivat mainiosti tumman leivän kanssa.

4:lle (jokaiselle 3 palaa)

1 kpl Myllyn Paras Vierasvara MaalaisCiabattaa (400 g)
1-2 rkl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja tai Hiivaleipäjauhoja
1 l suppilovahveroita
1 sipuli
2 dl kolmenjuuston kermaa
½ tl suolaa
valkopippuria
kirveliä tai persiljaa
noin 100 g parmesaanilastuja

Paista pannulla sienet ja sipulisilppu, ripottele pinnalle vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja. Lisää joukkoon kerma ja mausteet ja anna saostua muhennokseksi.

Leikkaa ciabatta halki ja sen jälkeen noin 4-6 cm leveiksi paloiksi. Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa muhennos leipien päälle.

Ripottele pinnalle parmesaanilastuja. Paahda uunissa 225 asteisen toiseksi ylimmällä tasolla noin 5 min. Tarjoile alkupalana tai keiton kanssa.

Leivo talven illanistujaisiin herkullinen kinkkupiirakka. Uutta makua piirakkaan saat lisäämällä siihen vuohenjuustoa. Voit tehdä piirakkapohjan valmiiseen pakaste ruistaikinaan tai leipoa pohjan itse.

Piparimuffinit

Piparkakkumauste on näiden muffinien juju. Taikinan sekaan voi halutessa lisätä kaakaojauhetta makua ja väriä antamaan.

4 dl Myllyn Paras Karkea tai Erikoisvehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta
2 dl pieniä rusinoita ja kuivattuja hedelmiä
(viikuna, aprikoosi tms.)
3 munaa
1,2 dl juoksevaa margariinia
1 dl siirappia
2 dl kermaa
1 tl soodaa

Päälle:
sokerivesikuorrutusta tai tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet (sekoita ensin sooda kermaan) ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa muffinien koko. Koristele ennen tarjoilua.

Kevennetyt sacherleivokset

Näitä suklaaleivoksia voi syödä hyvällä omallatunnolla! Tässä ohjeessa on käytetty puolet vähemmän rasvaa kuin sacherleivonnaisiin yleensä.

Noin 12 leivosta

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl tummaa sokeria
100 g juoksevaa sydänystävällistä margariinia
2 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (=tummia jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
150 g tummaa suklaata (sulatettuna)

Täyte:
100 g aprikoosisosetta
100 g aprikoosimarmeladia

Päälle:
noin 1 rkl vahvaa kahvia tai kaakao-, suklaa- tai kahvilikööriä
100 g tummaa suklaata

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää juokseva margariini vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen sulatetun, hieman jo jäähtyneen suklaan kanssa.

Vuoraa reunallinen iso uunipelti leivinpaperilla ja voitele se. Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi pellille. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min.

Anna pohjan jäähtyä. Jaa pohja kahtia ja levitä toiselle puolelle aprikoositäytteet. Nosta toinen puoli päälle.

Valmista kuorrutus sulattamalla suklaa varovasti kiehuvaan kahviin tai likööriin (mikrossa tai kattilassa). Levitä kuorrutus kuumana leivosten pintaan. Leikkaa heti ruuduiksi eli leivoksiksi. Voit koristella leivokset hopeakuulin.

VINKKI: Kosteampia leivoksia saat kostuttamalla leivospohjaa ennen täyttämistä liköörillä tai vahvalla kaakaolla.

Katso video: Maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla!

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat