Mainos

Piispa Askola: "Rekisteröity parisuhde ei ole este lähetystyölle"

Samaa sukupuolta oleva pari on siunattu ensimmäistä kertaa lähetystyöhön Suomessa. Parisuhteensa rekisteröinyt miespari sai siunauksensa valtakunnallisten lähetysjuhlien yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Heidät siunasi Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola. Hän korosti tilaisuuden jälkeen, että rekisteröity parisuhde ei saa olla este lähetystyöhön.

– Olen iloinen siitä, että teimme jotain, mitä ei ole ennen tehty. Se oheisviesti tässä oli, että rekisteröity parisuhde ei ole este lähetystyöhön lähtemiselle eikä se ole minulle piispana este sille, että voi tulla papiksi, Askola sanoi.

Hänen mukaansa miesparin valitseminen tehtävään ei ollut kannanotto vaan normaali työnhakuprosessi, jossa parhaat valittiin. Ennen kaikkea se ei Askolan mukaan ollut kannanotto sukupuolineutraaliin avioliittolakiin vaan rekisteröityyn parisuhteeseen, jos siihenkään.

– Tehtävään valittiin parhaat hakijat ja kun kävi ilmi, että kaksi heistä on rekisteröinyt parisuhteensa niin siihen syntyi se oheisviesti, että parisuhteensa rekisteröineet voivat toimia kirkossa lähetystyöntekijöinä ja luottamushenkilöinä.

Vihapostia ja kannustusta

Messuhallin tilaisuudessa vihittiin papeiksi tai siunattiin lähetystyöhön kaikkiaan kymmenkunta ihmistä. Askola kertoi olevansa onnellinen ja iloinen siitä, että tilaisuus sujui rauhallisesti satunnaista välihuutoa lukuun ottamatta.

Hän on saanut asian vuoksi uhkailuja ja vihapostia, mutta myös myönteisiä viestejä. Askolan mukaan myös arkkipiispa on antanut hänelle tukensa.

– Kolmasosa viesteistä on ollut hyvin helpottunutta, iloista ja kiittävää. Yksi kolmasosa on ollut hämmentynyttä. Ne loput ovat olleet hyvin vahvasti tuomitsevia ja kriittisiä, osa sellaista, joka täyttää vihapostin tunnusmerkit.

Suomen Lähetysseura lähettää pariskunnan syyskuussa kehitysyhteistyön tehtäviin Kambodzhaan. He työskentelevät muun muassa vähemmistöjen tilanteen parantamiseksi ja ihmiskauppaa vastaan Kaakkois-Aasian alueella.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen muistuttaa, että seura toimi kuten normaalissa työhönottotilanteessa kuuluu. Suomen lain mukaan ketään ei voi syrjiä työnhaussa rekisteröidyn parisuhteen vuoksi.

– Ne viestit, joita olen saanut asiaa koskien ovat kehottaneet minua toimimaan lain vastaisesti. Sellaista päätöstä ei saa tehdä, jolla syrjitään jotain, Rissanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.