Mainos

Pietarin Mariinski-teatteri tuo uutta oopperaa ja balettia Suomeen

Maailman eturivin oopperataloihin kuuluva Pietarin Mariinski-teatteri vierailee tällä viikolla Suomen Kansallisoopperassa. Mariinski tuo Suomeen yhden oopperan ja kaksi balettiteosta.

- Mariinski haluaa tutustuttaa suomalaisen yleisön uudempiin venäläisiin ooppera- ja balettiteoksiin, joita esitetään harvemmin, kertoo Helsinkiin suoraan Hong Kongista saapunut Mariinski-teatterin taiteellinen johtaja ja huippukapellimestari Valeri Gergijev.

Kirkonkellot soivat oopperassa

Gergijev johtaa Suomessa Rodion Štšedrinin kolminäytöksisen oopperan "Lumottu vaeltaja".

Oopperateos sopii hyvin pääsiäisviikon teemaan, sillä sen musiikissa kuuluu venäläinen kansanperinne ja ortodoksisuus.Teoksessa käytetään soittimina muun muassa yhdeksää kirkonkelloa. Balalaikka ja kansanlauluvaikutteet vahvistavat osaltaan tunnelmaa vanhalla Venäjällä.

Baletin uusia tuulia Venäjällä

Gergijev johtaa myös Alexei Ratmanskyn baletin "Pieni kyttyräselkäinen hevonen", jonka musiikin on niinikään säveltänyt Rodion Štšedrin. Teos oli aikoinaan nuoren Štšedrinin ensimmäinen merkittävä balettisävellys, jonka hän omisti puolisolleen Bolshoin primaballerina Maja Plisetskajalle.

Useat koreografit, mm. Marius Petipa ovat muokanneet samannimiseen vanhaan satuun perustuvaa balettia. Suomen kansallisoopperassa nähtävä Ratmanskyn versio on uunituore ja peräisin vuodelta 2009.

Mariinskin huippuballerina Helsingissä

Mariinski esittää Helsingissä myös George Balanchinen kolmiosaisen "Jewels" -baletin.

Yhdysvalloissa uransa luonut, klassisen baletin merkittävä uudistaja George Balanchine täyttää hyvin Mariinskin Suomen ohjelmiston kriteerit, sillä hän syntyi ja aloitti uransa Pietarissa.

"Jewels" -baletissa Helsingissä nähdään maailman huippuihin kuuluva Mariinskin primaballerina Uljana Lopatkina.

Innoitusta jalokiviliikkeestä

Balanchine sai alunperin innoituksen "Jewels" -balettiin newyorkilaisen jalokiviliikkeen Van Cleef & Arpels kokoelmista. Teoksen ja sen osien nimet, Emeralds (Smaragdit), Rubies (Rubiinit) ja Diamonds (Timantit) näkyvät upeissa puvuissa, joiden värit ja koristeellisuus viittaavat jalokiviin.

Balanchine on kuitenkin kertonut, että itse koreografialla ei varsinaisesti ole tekemistä jalokivien kanssa, vaan tanssijat puvuissaan ovat jalokiviä. Balanchinen "Jewels"- teosta on kutsuttu ensimmäiseksi abstraktiksi kokoillan baletiksi

Kiireinen "Super Valeri"

Maailmalla tiuhaan sukkuloivaa kapellimestari Valeri Gergijeviä kutsutaan myös "Super Valeriksi", ja hyvällä syyllä.

Nytkin Gergijev saapui Helsinkiin suoraan Hong Kongista. Sitä ennen hän on ollut pitkällä kiertueella Mariinskin kanssa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Hän johti muun muassa New Yorkin Metropolitan Oopperassa Dmitri Shostakovichin harvinaisemman "Nenä" oopperan, joka oli saanut loistavan vastaanoton alkuepäilyksistä huolimatta.

- Jokainen esitys oli loppuunmyyty viimeistä paikkaa myöten, kertoo Gergijev ylpeänä Helsingissä.

"Nenä"- ooppera on ollut hyvin harvoin esitetty myös Venäjällä.

Jääkiekkofani pettyi

Yhdysvaltojen jälkeen Mariinskin kiertue huipentui Vancouverin olympialaisiin, missä Gergijev oli mukana Venäjän Sotshin talviolympialaisia valmistelevassa valtuuskunnassa. Gergijev harmitteli erityisesti sitä, että hänen ei onnistunut päästä Vancouverissa katsomaan jääkiekon mitaliotteluita, joissa myös Suomi kunnostautui.

Katso myös:

Katso Helena Laation juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.