Pietarin lähellä sijaitsevassa ydinvoimalassa turbiinivika

Rosatomin mukaan turbiinivika ei vaikuta ydinvoimalan turvallisuuteen.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosenergoatomin mukaan Leningradin ydinvoimalan turbiinien siipiä on hajonnut, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Venäjän ydinvoimaloita ylläpitävän Rosenergoatomin mukaan ei ole tiedossa, mikä aiheutti turbiinien siipien rikkoutumisen.

Siipien rikkoutumisen vuoksi Pietarin länsipuolella sijaitsevan Leningradin ydinvoimalan yksikkö suljettiin sunnuntaina. Leningradin ydinvoimala sijaitsee 100 kilometriä Vaalimaalta kaakkoon, Suomenlahden rannikolla.

– Tärkeintä on nyt selvittää siipien tuhoutumisen syy. Tämä on uusi ilmiö, sanoi Rosenergoatomin johtaja Alexander Shutikov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Shutikovin mukaan korjausten pitäisi valmistua joulukuun 22. päivään mennessä.

Rosatom: Ei vaikutusta turvallisuuteen

Turbiinin siivet hajosivat yksikössä, joka rakennettiin vuonna 2018. Yksikössä on VVER 1200-painevesireaktori. 

Venäjä rakentaa tämäntyyppisiä yksiköitä myös Turkin Akkuyun ydinvoimalaitokselle. Niitä suunnitellaan myös Paks-2-laitokselle Unkariin. Venäjä on jo toimittanut samanlaisia yksiköitä Valko-Venäjälle.

Fennovoimalla oli kevääseen 2022 asti laitostoimitussopimus Rosenergoatomin emoyhtiön Rosatomin kanssa. Sopimus purettiin Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Leningradin ydinvoimalassa hajonneet turbiinit on Reutersin mukaan valmistanut liikemies Aleksei Mordashovin Power Machines -yhtiö, joka ei vastannut kommenttipyyntöön.

Rosatomin mukaan samanlaisia turbiinimalleja on käytössä Leningradin tehtaan toisessa yksikössä ja Etelä-Voronezhin alueella. Yhtiö sanoo aina tutkivansa ja korjaavansa mahdolliset viat.

Rosatomin mukaan turbiinien toimintahäiriöillä ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat