Huolestuttaako sähkön hinta? Energiateollisuus antaa talvesta huojentavan arvion, johon sisältyy kuitenkin hintapiikkejä

Energia-alan yritysten etujärjestö Energiateollisuus ry arvioi, että talven aikana pörssisähkön hinta pysyy pääosin normaalina, mutta hintapiikit yleistyvät. Kalliimpia hetkiä voi tulla, kun sähkön kulutus kasvaa ja sääolosuhteet ovat tuulivoimalle heikkoja.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, että tuleva talvi vaikuttaa sähkön hinnan puolesta paljon maltillisemmalta kuin viime vuoden kriisitalvi.

Viime talvena pörssisähkön hinta oli useasti kallista, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja maakaasutoimitusten katkeaminen sekoitti Euroopan energiamarkkinat.

– Ensi talvi näyttää ihan hyvältä. Meillä on eri tilanne kuin viime talvena, jolloin tunnelma oli jopa pelottava sen suhteen, että miten sähkö riittää ja hinnat olivat korkealla. Nyt keskimääräinen hintataso, jolla käydään talven sähkösta kauppaa ennakkoon, on kohtuullinen ja normaali talven hintataso, Leskelä sanoo.

Monen suomalaisen onneksi viime talvi oli leuto ja Suomessa yleistynyt tuulivoima tuotti monena talvipäivänä hyvin sähköä.

Tänä talvena Suomessa on lisäksi käynnissä Olkiluoto 3:n ydinvoimala.

– Silläkin on merkitystä, että suomalaiset ovat oppineet joustamaan sähkön käytössä hinnan mukaan. Ihmiset ovat hyvin tietoisia sähkön hinnasta ja osaavat toimia sen mukaan. Se on tärkeätä, kun tulee eteen niukkoja tilanteita, joista se korkea hinta kertoo, Leskelä toteaa.

Hintapiikkejä tulossa

Kaikki talvipäivät eivät ole sähkön hinnan osalta normaaleja, sillä hintapiikkejä on tulossa.

Esimerkiksi kovilla pakkasilla kulutus on suurta, mutta tuulivoima ei ole yleensä pakkasilla tuota paljon.

– Sähkön hinta voi vaihdella hetkittäin ja päivittäin hyvin paljon. Voi tulla sellaisia tilanteita, että tulee kalliita päiviä ja silloin kannattaa seurata sitä hintaa.

Jos esimerkiksi ikäviä geopoliittisia tapahtumia tai laitosvikoja ilmaantuu, sähkö voi niiden seurauksena kallistua huomattavasti.

Riitatilanteet lisääntyivät energiakriisissä

Sähkösopimusten hintavaihtelu on aiheuttanut myös riitatilanteita sähköä myyvien yritysten ja kuluttajien välille.

Jotkut kuluttajat jäivät loukkuun hintaviin määräaikaisiin sopimuksiin, kun kriisi väistyi ja sähkön hinta halpeni tuntuvasti.

– Viime syksyn energiakriisi ja energiapula Euroopassa aiheutti hintojen vaihtelua. Se aiheutti asioita, joista lankeaa varjo pitkälle. Riitatapauksia on vireillä. Osa niistä on pystytty ratkomaan. 

– Sähköyhtiöiden maine on saanut kuitenkin kolauksen kuluttajien silmissä. Yhtiöiden on toiminnallaan korjattava tilannetta, Leskelä sanoo.

Sähkön riittävyys on Suomessa nyt hyvällä tasolla, mikä voi ainakin ehkäistä uusien riitojen syntymistä.

– Tilanne on vakaampi. Emme kuitenkaan täysin tiedä, mitkä ajat ovat edessä. Nyt tilanne vaikuttaa kuitenkin hyvältä, Leskelä sanoo.

Suomen sähkömarkkinoilla on tänä vuonna tapahtunut suuri muutos, koska Suomesta on tullut hetkittäin jopa sähkön viejä. Se on historiallista.

– Suomi ollut Euroopassa suurin sähkön tuoja varmaan reilut 15 vuotta. Ja nyt tänä vuonna täällä tuotetaan se, mitä kuluu. On saatu lisää tuotantoa: ydinvoimaa, tuulivoimaa ja aurinkovoimaa. Venäjältä tuotu energia on korvattu ja myös tuontia Ruotsista on vähennetty.  Samalla sähköstä on saatu ilmastoneutraalia. Olemme tästä ylpeitä.

Lue myös:

    Uusimmat