Pieni ruotsalaistaajama on nyt Euroopan pahin koronakolkka, epidemian huippu vielä edessä: "Emme ehtineet selviytyä toisestakaan aallosta, kun kolmas iski"

Kirjeenvaihtaja selittää, miten Ruotsi rokottaa – myös Sputnikin käyttö harkinnassa 8:01
Kirjeenvaihtaja selittää, miten Ruotsi rokottaa – myös Sputnikin käyttö harkinnassa

Ruotsissa koronatilanne on tunnetusti ollut vakava, mutta erityisen pahaksi tilanne on äitynyt Örnsköldsvikin kunnassa. Taajaman koronalevinneisyys on Euroopan pahin, kertoo Aftonbladet. 

The Economistin seurannassa Västernorrlandin alueen ilmantuvuus on selvästi Euroopan suurin, 654 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Noin 30 000 asukkaan Örnsköldsvikin oppilaita on jouduttu laittamaan etäopetukseen. Kotiin on lähetetty niin yläasteikäiset kuin lukiolaisetkin. 

Koko Västernorrlandin läänin pahin koronakeskittymä on Örnsköldsvik. 

– Tilanne on täällä nyt pahempi kuin koko pandemian aikana, sanoo kunnanjohtaja Magnus Haglund

Virusta on levinnyt sekä koulun oppilaiden että henkilökunnan keskuudessa. 

– Koulujen tilanne on kestämätön, sanoo koulun rehtori Kristina Rastbäck. 

– Kun ensimmäinen etäsuositus saatiin epidemian ensimmäisen aallon aikana, jätimme sen huomiotta. Silloin infektioita ei täällä vielä ollut, toteaa Haglund. 

Nyt nähdyt sairauslomatilastot ovat Haglundin mukaan ennennäkemättömiä.  

Terveydenhuollon kuormitus on pahinta koko epidemian aikana. Viranomaisten mukaan kunta on lähestymässä katastrofaalista tilannetta, sillä epidemian huippu on vielä edessäpäin. 

– Paine on jatkunut kuukausien ajan. Olemme erittäin väsyneitä, sanoo Örnsköldsvikin sairaalan covid-19 -osaston yksikönpäällikkö Mariell Christiensson. 

Koronatartuntoja todetaan nyt yhä nuorempien joukossa. Tällä hetkellä infektioita todetaan 1960- ja 1970 -luvulla syntyneiden joukossa.  

Koronakuolemat kunnassa ovat laskemaan päin, mutta osastopotilaiden määrä kasvaa. 

– Emme ehtineet selviytyä toisestakaan aallosta, kun kolmas iski, Christiensson sanoo. 

Viruksen brittivariantti on yleisin alueella tavattu virustyyppi.  

Aftonbladetin mukaan kasvomaskeja näkyy katukuvassa runsaasti. 

Viranomaiset ovat päätelleet taudin voimakkaan leviämisen johtuvan puuttuvasta laumasuojasta, sillä ensimmäinen aalto ei koetellut kuntaa kovin ärhäkkäänä. 

Lue myös:

    Uusimmat