Pieni katsaus helleviineihin

Kesän kuumuudessa raikkaat ja keveät viinit tuntuvat houkuttelevilta.

Yksi klassisimpia valintoja kesäpöydän kyytipojaksi on Soaven alueen valkoviini. 8441 Soave Classico Collezione Blasone 7,39 euroa on rajatummalla Classico-alueella tuotettu viini, johon on käytetty vain perinteisiä Garganega ja Trebbiano-rypäleitä. Viinin tuoksu on petollisen pehmeä, maussa on sopivasti ryhtiä ja hapokkuutta, joten voisin olettaa jonkin hieman yksinkertaisemman tomaattipohjaisen pastaruoan muodostavan miellyttävän liiton tämän viinin kanssa.

Kesään luontevasti liittyviä aromeja ovat myös Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyt viinit pullollaan. Hienostuneille vaaleille kaloille voi hankkia hieman arvokkaampia Sancerren tai Pouilly-Fumenalueiden viinejä, mutta rentoon kesämeininkiin saa potkua edullisemmin ja hieman eri tyylillä vaikka Chilestä. 8062 Sunrise Sauvignon Blanc 6,99 euroa on sangen edullinen pullote, josta löytyy tunnusomaisen kesäiset herukanlehden ja vastaniitetyn heinikon tuoksut, mutta perinteisiin ranskalaisiin viineihin verrattuna tämän viinin rakenne on hieman paksumpi ja pehmeämpi. Varman päälle pelaava henkilö laittaa tämän kanssa vihreän sekasalaatin runsaan yrttisellä kastikkeella ja paistaa päälle vuohenjuustokiekon.

Riesling on noussut Sauvignon Blancin rinnalle tunnustetuksi "kesä"-rypäleeksi ja monipuolisena rypäleenä se sopii mainiosti myös tähän rooliin. Minä nostaisin tällä kertaa esiin kuitenkin rieslingin maalaisserkun Sylvanerin. 7866 Silvaner Schneider 5,48 euroa Saksasta on kuin perusrieslingin lyijytön, matalaoktaaninen versio. Viinissä on hieman heinää, pikkuisen makeaa kypsyyttä ja ripaus happoja. Varma valinta hieman suurempiin kesäjuhliin, kun pitää mielessä, että suuri osa vieraista todennäköisesti vierastaa liian runsaanmakuisia viinejä. Juhlia järjestäessä pitää myös ajatella taloudellisia realiteetteja joten ei haitanne se, että kelvollisen rieslingin hinnalla näitä saa kolme.

Mutta mitä tekee intohimoinen Cabernet Sauvignonin ystävä kesällä. Kantaako hän rakkaimpia aarteitaan kellarista pihapöydän ääreen? Ei toki, hän vuoraa piirakkavuoan voitaikinalla ja täyttää sen seoksella johon tulee purkki ranskankermaa, kevätsipulisuikaleita, paprikasuikaleita, kinkkusuikaleita, juustoraastetta tai Aura-muruja, suolaa, pippuria ja muutama kananmuna. Kun piiras tulee n.200-asteisesta uunista reilun puolen tunnin kuluttua Cabernet-friikkimme ottaa jääkaapista 6556 Gato Negro Cabernet Sauvignonin 6,68 euroa ja ryhtyy nauttimaan.

Toinen punaviini joka pitää kylmästä löytyi hieman vahingossa. Maistelin Espanjalaista 6482 Torrelongares Crianza 7,02 euroa punaviiniä huoneenlämpöisenä, enkä tällöin löytänyt siitä juuri mitään kiehtovia piirteitä. Säilöin loppuviinin jääkaappiin ja seuraavana päivänä en muistanut ottaa viiniä ajoissa lämpiämään ja jouduimme nauttimaan sitä n.5-asteisena. Ja kas kummaa, kaikki tunkkaiset ja levällään olevat aromit olivat tiivistyneet mukavaksi hedelmäisyydeksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, joka kylmänä antoi myös kevyen tammisilauksensa julki erittäin hienostuneessa muodossa. Mainio viini espanjalaisen lampaanmaitojuuston kera.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja