Pienen lapsen vanhempi – näin saat unen päästä kiinni

Elämä vauvan kanssa on herkkäunisille rankkaa aikaa. Lääkäri Nerina Ramlakhan kertoo Female First -sivustolla, kuinka unen päästä saa helpommin kiinni.

Vauvojen unirytmi eroaa reilusti aikuisten unirytmistä. Vauvat nukkuvat lyhyissä pätkissä ja useita kertoja päivässä. Pienten lasten vanhemmat ovatkin usein kovilla, kun he pitävät huolta vauvansa tarpeista. Stressaamisesta ei kuitenkaan ole apua, mikäli kaipaa kunnon yöunia. Lääkäri Nerina Ramlakhan kertoo, kuinka uni tulee levottomassakin ympäristössä helpommin.

1. Yritä levätä, kun vauva lepää. Älä siis yritä tehdä montaa asiaa silloin, kun pienokaisesi on unten mailla. Jopa lyhyet 5-20 minuutin unet voivat ehkäistä uupumusta. Jotta saisit maksimaalisen hyödyn, ota nokosia 2-5 kertaa päivässä.

2. Kun vauva herättää sinut yöllä syystä tai toisesta, vältä katsomasta kelloa ärsyyntyneenä. Yritä pysyä rauhallisena, rentona ja niin levänneenä kuin mahdollista. Tällainen olotila auttaa sinua ja vauvaa nukahtaman mahdollisimman nopeasti uudelleen. Voit myös opetella rauhoittavia hengitystekniikoita, jotka helpottavat nukahtamista.

3. Sovi kumppanisi kanssa nukkumisvuoroista, jotta saat nukuttua toisinaan pidempiä päiväunia keskeytyksettä. Ihanteellinen aika päiväunille on kahden ja neljän välillä päivällä. Älä kuitenkaan nuku yli 40 minuuttia. Lyhyemmät päiväunet auttavat sinua palautumaan ja vahvistavat immuunipuolustustasi.

4. Jos et ole saanut nukuttua moneen yöhän ilman keskeytyksiä, sopikaa puolisosi kanssa vuorosta, jolloin toinen voi mennä erilliseen huoneeseen nukkumaan.

5. Pidä huolta, että saat riittävästi liikuntaa, monipuolista ravintoa ja juot riittävästi nesteitä. Vältä kofeiinipitoisten juomien nauttimista, jotta saat illalla paremmin unen päästä kiinni.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja