Pidä kustannukset kurissa – näin tarkistat lämmitysjärjestelmän

Syksy tekee tuloaan ja ilmat viilenevät. Nyt on aika tehdä LVI-laitteille syyshuolto – säästät pitkän pennin.

Moitteettomasti toimiva lämmitysjärjestelmä on kylmenevien iltojen pelastus. LVI-laitteita huollettaessa kannattaa myös miettiä energiatehokkuuden parantamista.

Syyshuolto kannattaa aloittaa tarkastamalla lämmitysjärjestelmän automatiikan ja pumppujen toiminta sekä uusimalla rikkoontuneet osat esim. termostaattiset patteriventtiilit. Samalla tutkitaan ilmanvaihtojärjestelmien suodattimien ja venttiilien puhtaus sekä automatiikan toiminta.

Seuraavaksi katsastetaan lämpimän käyttövesiverkoston painetaso ja lämpötila sekä vesijohtokalusteiden kunto: vuotavat ja vettä törsäävät kalusteet kannattaa vaihtaa nykyaikaisiin vettä säästäviin.

Mikäli rivi- tai kerrostalohuoneistojen lämpötiloissa on usean asteen eroja, lämmitysjärjestelmän perussäätö on paikallaan.

– Toimiva LVI-järjestelmä lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset kurissa. Jos oma taito ei riitä, apua saat paikkakuntasi LVI-liikkeistä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä vinkkaa.

Lisää energiatehokkuutta

Syyshuollon yhteydessä kannattaa myös miettiä vanhan rakennuksen energiatehokkuuden parantamista taloteknisin toimenpitein.

– Käytännön toimenpiteitä ovat mm. lämmitystapamuutokset, joissa lisätään uusiutuvan energian käyttöä, sekä ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen ja rakennuksen ulkovaipan tiivistäminen, Ylönen kertoo.

– Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset edellyttävät energiatehokkuuden parantamista luvanvaraisten korjaushankkeiden yhteydessä. Tahmea uudisrakentaminen vapauttaa osaavaa työvoimaa korjaushankkeisiin, eli nyt niitä kannattaa käynnistää.

Lue myös:

    Uusimmat