Pian jyrisee – miten varautua ukkoseen?

Elokuu tuo mukanaan usein ukonilman. Ennen kuin alkaa jyristä, lue vinkit kodin suojaamiseksi.

Ukkospilvien noustessa taivaalle on hyvä muistaa vanha sääntö eli irrottaa kaikki sähkölaitteet pistokkeistaan. Tietokone on myös hyvä napata irti sähkö- ja tietoverkosta sekä televisio antenni- ja virtajohdoista. Jos kännykkä tai tabletti on kiinni laturissaan, se pitää myös irrottaa virranlähteestään.

Kaikissa tapauksissa perinteinen keino ei kuitenkaan riitä vaan on parempi panostaa ukkossuojaukseen. Esimerkiksi kerrostalokoteihin voi hankkia ylijännitesuojalla varustetun jatkopistorasian, joka suojaa muun muassa tietokonetta ja televisiota.

Uusi määräys edellyttää ylijännitesuojaa

Vuodenvaihteessa voimaan tullut määräys edellyttää, että uudet rakennukset täytyy varustaa sähkökeskukseen asennettavalla ylijännitesuojalla, mikäli rakennuksen lähellä on ilmassa roikkuvia sähköjohtoja.

– Ihmisillä on nykyisin käytössä runsaasti ylijännitteelle herkkiä laitteita, jonka vuoksi ukkoseen liittyvien vakuutuskorvausten määrä on kasvanut. Tätä kehitystä haluttiin pysäyttää ja siksi määräys tuli voimaan, kertoo tekninen johtaja Esa Tiainen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Tiaisen mukaan ylijännitesuojan hankkiminen kannattaa myös vanhaan rakennukseen, jos ei halua käyttää perinteistä keinoa eli irrottaa kaikkia sähkölaitteita pistokkeistaan ukkosen ajaksi. Esimerkiksi mökille viikonlopuksi lähtevä tuskin haluaa jättää kotinsa pakastinta ja jääkaappia pitkäksi aikaa sähköttä.

Taloon osuva salama on harvinainen

Ukkosen pelottavuutta lisää siihen liittyvä salamointi. Suora, taloon osuva salamanisku on kuitenkin harvinainen. Jos rakennuksen ympärillä on puita, ne suojaavat jonkin verran, sillä salamat iskevät todennäköisemmin puuhun kuin rakennukseen.

Uusiin omakotitaloihin voidaan rakentaa jo valmiiksi ukkossuojausjärjestelmä, joka varmistaa rakennuksen suojauksen salamoinnista huolimatta. Tiaisen mukaan se on tavallisimmin talon katolla oleva antennimasto, joka on yhdistetty perustuksia kiertävään kupariköyteen. Tämä rakenne suojaa suoralta salamoinnilta.

Ota ukkosella etäisyyttä takkaan

Maahan pyrkivä salama kulkee parhaiten johtavissa rakenteissa, joita ovat esimerkiksi televisioantenni ja savupiippu. Niiden kautta salama voi tulla sisälle ja osua ihmiseen. Tämän vuoksi etenkin monen mökillä olevien takkojen läheisyyttä ja käyttöä pitäisi välttää ukonilmalla.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että sähkö- ja puhelinlinjat kattavat laajoja alueita, minkä vuoksi salamanisku avojohtoon on tavallinen. Isku voi aiheuttaa johtoon vaarallisen ja voimakkaan ylijännitteen, joka voi edetä kauas iskukohdasta. Jos ukkonen jyrisee ja paukkuu lähellä, ei siis kannata käyttää sähkölaitetta eikä lankapuhelinta. Kännykän käyttäminen on turvallista.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Ilmatieteenlaitos: Suojautuminen salamalta

Kuvat: Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja